Tudásgyarapítás
Vissza

Tudásgyarapítás

Alig kezdődött el az újév, máris találgatások vannak a kormányátalakításról, az újabb politikai válságról. Csoda, hogy a fogadási irodák nem vették még fel a kormányválságokat azon események közé, amelyekre fogadni lehet. Meddig bírja még Mihai Tudose a kormányfői székben, megmarad Liviu Dragnea a nagyobbik kormánypárt elnöki pozíciójában? Simán szerepelhetnének ezek a kérdések a fogadási irodák ajánlataiban, hiszen a balkáni politikacsinálás része ez az átkozott kiszámíthatatlanság, ami miatt szinte semmi tartós új dolog nem épül ebben az országban.

Csak a toldozásra-foldozásra futja, az energiákat az állandó politikai harcok őrölik fel, miközben hatalmi vákuum van, hiszen alig található hiteles politikus ellenzéki és kormányoldalon egyaránt. Ezt az űrt a titkosszolgálatok, valamint a tüntetők próbálják betölteni, sikertelenül. Legitim és hiteles politizálás ugyanis nem létezhet a demokrácia alapvető intézményeinek folyamatos támadása közepette. A kiszámíthatóságot és a stabilitást az átütő választási siker sem hozza meg Romániában, ezt a sajátos következtetést vonhatjuk le a 2016-os parlamenti választás óta eltelt időszak alapján.

Szerencsére, általában kedvező a gazdasági konjunktúra: Európa húzza maga után a sajátosan is jó helyzetben levő hazai gazdaságot, amelyre egyelőre kevésbé hat ki a belpolitika szeszélyessége. A nagy kérdés az, hogy ez a szédületes ütemű növekedés megúszható-e újabb látványos recesszió nélkül, aminek okai elsősorban nem hazánktól függnek, de a hatásait annál jobban megérzi nyitott gazdaságunk. Az is egyértelműen látszik, hogy édeskeveset tanultunk a 2008-as nemzetközi gazdasági válságból, ugyanolyan sérülékenyek vagyunk egy újabb válság előtt, mint amilyenek 2009-ben és 2010-ben voltunk. Csak remélni tudjuk, hogy a többnyire előreláthatatlan globális vészhelyzetek még egy jó ideig elkerülnek.

{Tovább olvasható még 357 szó.}
Egyébként nincs ok a panaszra, várhatóan az idén is 10 százalékkal fognak nőni a bérek, mintegy 150 ezer új munkahely létesül, a munkaerőhiány fokozódni fog, ezért csak az nem fog találni munkát, aki nem akar dolgozni. A fogyasztás sem fog hirtelen elapadni, költekezni fogunk. Ha már az állam elmulasztja megtenni azokat a létfontosságú közberuházás
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az RMDSZ nem támogatja a román ellenzék ...
Elfogadta a nyugdíjtörvényt a ...
Igazi „csemegével” készül a Kolozsvári ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ