Tudásföldrajz és összekuszált történelem Török Borbálától
Vissza

Tudásföldrajz és összekuszált történelem Török Borbálától

Török Borbála Zsuzsanna Exploring Transylvania. Geographies of Knowledge and Entangled Histories of a Multiethnic Province, 1790–1914 (Erdély felfedezése. A többnemzetiségű tartomány tudásföldrajzai és összekuszált történelmei, 1790–1914) című, a Brill Publishersleideni kiadónál 2015-ben megjelent könyvét mutatta be Biró Annamária (Erdélyi Múzeum-Egyesület) és Sata Kinga Koretta (BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar) május 18-án, csütörtökön, 17 órakor, a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében.

A Konstanzi Egyetem (Svájc) kutató munkatársának kötete az erdélyi tudományos tér szerkezetét, nyelvi-kulturális és politikai széttagoltságát elemzi, középpontjában két nagy múltú honismereti egyesület, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Verein für Siebenbürgische Landeskunde (Erdélyi Régiókutatások Egyesülete) áll.

Török könyvének legnagyobb érdeme, amelyet a könyvbemutatón is kiemeltek, hogy részletesen dokumentálja, hogy a különböző nemzetek tudósai és politikusai egymást utánozva, egymással vitatkozva fogalmazták meg tudományos és a politikai eszméiket a többnemzetiségű XIX. századi Erdélyben. Ekkor még nem kizárólag a nemzetiségi eszme uralta a tudományos és politikai diskurzust, még lehetséges volt egyszerre magyar/szász/román és birodalmi hazafinak lenni, lehetséges volt úgy támogatni Erdély érdekeit, hogy a nemzet és a birodalom érdekei is képben legyenek. Török Zsuzsa könyve hangsúlyozza az átfedéseket, egymáshoz igazodásokat a korban egyre inkább megerősödő nemzeti irányultságú tudomány művelői között, és ezzel nemcsak azt bizonyítja, hogy nem lehet megfelelő az a tudománytörténet, amely csak az egyik nemzet szempontjából vizsgálja a kort, hanem azt is, hogy ugyanez a több léptékű, több nézőpontú, összehasonlító megközelítés szükséges más eszmei áramlatok, diskurzusok megértésére is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában tavaly több menedékkérelmet ...
Európai és kínai együttműködéssel ...
Izgalmas előadások és művészeti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Nehéz lesz orvosként dolgozni műszaki ...
  • Látszólag
  • Egyetemi házasság
  • Nem hiába
  • Killyéni-emlékverseny: nagy harc ...