Tudásföldrajz és összekuszált történelem Török Borbálától
Vissza

Tudásföldrajz és összekuszált történelem Török Borbálától

Török Borbála Zsuzsanna Exploring Transylvania. Geographies of Knowledge and Entangled Histories of a Multiethnic Province, 1790–1914 (Erdély felfedezése. A többnemzetiségű tartomány tudásföldrajzai és összekuszált történelmei, 1790–1914) című, a Brill Publishersleideni kiadónál 2015-ben megjelent könyvét mutatta be Biró Annamária (Erdélyi Múzeum-Egyesület) és Sata Kinga Koretta (BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar) május 18-án, csütörtökön, 17 órakor, a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében.

A Konstanzi Egyetem (Svájc) kutató munkatársának kötete az erdélyi tudományos tér szerkezetét, nyelvi-kulturális és politikai széttagoltságát elemzi, középpontjában két nagy múltú honismereti egyesület, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Verein für Siebenbürgische Landeskunde (Erdélyi Régiókutatások Egyesülete) áll.

Török könyvének legnagyobb érdeme, amelyet a könyvbemutatón is kiemeltek, hogy részletesen dokumentálja, hogy a különböző nemzetek tudósai és politikusai egymást utánozva, egymással vitatkozva fogalmazták meg tudományos és a politikai eszméiket a többnemzetiségű XIX. századi Erdélyben. Ekkor még nem kizárólag a nemzetiségi eszme uralta a tudományos és politikai diskurzust, még lehetséges volt egyszerre magyar/szász/román és birodalmi hazafinak lenni, lehetséges volt úgy támogatni Erdély érdekeit, hogy a nemzet és a birodalom érdekei is képben legyenek. Török Zsuzsa könyve hangsúlyozza az átfedéseket, egymáshoz igazodásokat a korban egyre inkább megerősödő nemzeti irányultságú tudomány művelői között, és ezzel nemcsak azt bizonyítja, hogy nem lehet megfelelő az a tudománytörténet, amely csak az egyik nemzet szempontjából vizsgálja a kort, hanem azt is, hogy ugyanez a több léptékű, több nézőpontú, összehasonlító megközelítés szükséges más eszmei áramlatok, diskurzusok megértésére is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 ...
Török választások - Erdogan győzelmét ...
Szavakon az emlékezet*

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ