Tücsköt, bogarat tanulmányoznak a gyermekek ANYÓ-val
Vissza

Tücsköt, bogarat tanulmányoznak a gyermekek ANYÓ-val

Az idén harmadszorra nyitotta meg kapuit az Argumentum Nostrum Egyesület által szervezett ANYÓ program keretében számos óvoda Kolozsváron. Június 17-e és augusztus 30-a között, 14 helyszínen 46 csoportban játszhatnak, tanulhatnak az óvodások. Iratkozni az https://anyo.ro honlapon lehet, van még néhány szabad hely a csoportokban. Várólistára is lehet iratkozni, hiszen a gyermekeiket beírató szülők programja folyamatosan változik, így a visszalépők helyére a várólistán szereplő gyermekeket veszik fel.

Az ANYÓ programmal elsősorban azokon a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni, akiknek nehézséget okoz gyermekeik felügyeletét megoldani a nyári vakációban. Tekintve, hogy Kolozsvár dinamikusan fejlődő nagyváros, ahova számos fiatal költözik és alapít családot, akiknek szülei távol élnek, ezért a nagyszülői gondoskodást nem tudják a gyermekek otthonának közelében igénybe venni a nyári szünet idején. Az Argumentum Nostrum Egyesület kezdeményezése azért is egyedülálló és hiánypótló, mert elérhető alternatívát biztosít a szülőknek, hogy gyermekeiket magyar nyelvű foglalkozásokra írassák be a nyári szünidő idejére, az összevont, általában román nyelven működő nyári óvodai felügyelet helyett, vagy amellett. A programban részvevők adományokkal járulhatnak hozzá a csoportok működéséhez, így ez anyagi szempontból sem jelent terhet a családok számára.

„Ezzel a család- és gyermekbarát kezdeményezéssel az a célunk, hogy közösséget formáljunk, mindamellett, hogy meg szeretnénk könnyíteni a gyermeknevelést és bátorítani a gyermekvállalást a magyar családok körében” – foglalta össze a program célkitűzéseit Fekete Emőke, a program szervezője, aki maga is többgyermekes édesanya. A program során a szervező egyesület tartalmas, színes és szórakoztató foglalkozásokat biztosít a gyermekeknek, óvodapedagógusok bevonásával.

 Az ANYÓ programot a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Kolozsvári városi tanács, valamint a Kolozs megyei tanács támogatja.

Az Barátok utcája/Alverna utcai Mező óvoda az egyik helyszíne az ANYÓ foglalkozásoknak, ahol 2019. június 18 és július 5-e között fogadják a gyermekeket. Az első két hét után a foglalkozásvezető óvónő, Fábián Ágnes Helga szívesen számolt be az itt zajló tevékenységről. „Az Alverna utcai Mező (Poienița) Óvoda óvónőjeként idén másodjára veszek részt az ANYÓ programban. Egyévi tapasztalattal a hátam mögött már több bátorsággal kezdtem hozzá a program tervezéséhez, a tevékenységek kidolgozásához, a játékos feladatok kigondolásához” – fogalmazott.

„A tavalyihoz hasonlóan idén is főként a megszokott óvodai tevékenységekre alapoztunk, de igyekeztem új lehetőségekkel is bővíteni a napi teendőket. Öröm volt újratalálkozni a tavaly megismert kisgyerekekkel, és megtapasztalni, hogy jó érzéssel távoztak tőlem a 2018-as Anyó program után, szívesen jöttek el újra” – tette hozzá.

Idén két hét alatt két témát jártak körbe: a vándormadarak, valamint a bogarak életével ismerkedtek. A vándormadaras (június 18–21. közötti) héten a madarak életéről, szokásairól beszélgettek, mesékkel, történetekkel tarkítva, és igyekeztünk saját tapasztalataikat is megosztani egymással. Sokat voltak kint az udvaron is, hiszen a várva várt nyarat így tudjuk igazából kihasználni. Mivel a jó idő a következő héten is nekik kedvezett (június 24–28. között), sikerült pár bogarat a szabadban is megfigyelni (legyet, katicabogarat, hangyát, szöcskét), továbbá a csoportban kézügyességi, verses, énekes tevékenységekkel is elmélyítették ismereteiket.

„Gyorsan, kellemesen és zökkenőmentesen teltek el az ANYÓ-napok. A szervezők ezúttal is igyekeztek a kisgyerekek, és nem utolsósorban a szülők, óvodapedagógusok segítségére sietni. Újból köszönöm a szülők és szervezők bizalmát” – összegezte Fábián Ágnes Helga.

A program folytatódik a többi helyszínen is. A tevékenységről a szervező egyesület Facebook oldalán lehet fényképeket és videókat megtekinteni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ