Tranzit Ház: 20 éve a másság otthona
Ide mindig visszatérnek a régi barátok
Ide mindig visszatérnek a régi barátok
Vissza

Tranzit Ház: 20 éve a másság otthona

Meghitt, barátias hangulatú születésnapi ünnepi megnyitóval kezdődött meg péntek délután a Tranzit Házban az az egy hétig tartó rendezvénysorozat, amellyel a Tranzit Ház húsz éves fennállását ünneplik. Ily módon a születésnap jegyében szervezik meg a Tranzit Napok Fesztivált, amelyre olyan művészeket és alkotókat hívtak meg, akik valamilyen formában részesei a Tranzit Ház húsz éves történetének, és akiknek a munkái megtalálhatóak a Ház archívumában. A születésnapi program keretében lesznek kiállítások, táncelőadások, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, performanszok, installációk – tehát olyan multidiszciplináris programot kínálnak a közönségnek, amely tulajdonképpen jellemezte a kulturális intézményt is megalakulásától kezdve.

A résztvevők között olyan művészek is jelen lesznek alkotásaikkal, akik a Tranzit Ház régi munkatársai. Amint Könczei Csilla, a Tranzit Alapítvány elnöke a pénteki megnyitón megjegyezte: mindig optimistán viszonyult a változásokhoz, a „tranzitos” helyzetekhez is, mert annak ellenére, hogy a munkatársak csapata folyamatosan változott az idők folyamán, mindig visszatérnek ide a régi barátok.   

A volt Poalei Tzedek zsinagóga épületét húsz évvel ezelőtt, 1997. október 11-13 között nyitották meg ismét a kolozsvári közönség előtt, azzal az elképzeléssel, hogy változatos program kínálattal úgy töltsék majd meg illetve használják a teret és alakítsák közösségi térré, hogy ne szorítsák ki a másságot – magyarázta Könczei Csilla a megnyitón. Emlékeztetni is akartak arra, hogy az épület valójában a szélsőséges kirekesztés, a Holokauszt és a kolozsvári zsidó közösség kivándorlása miatt vált használaton kívülivé még az 1970-es években. A névválasztás sem volt véletlen, lévén, hogy a teret változó, „tranzitáló” tartalmakkal szándékoztak megtölteni, helyet biztosítva mindenkinek, minden stílusnak. Úgy érzi, ez a céljuk sikerült az elmúlt húsz évben, mondta Könczei Csilla, hiszen akik a Ház „építésén” munkálkodtak, akik bekapcsolódtak a tevékenységébe, sokan a lelkükből is beletettek egy darabkát.

A megnyitón felszólalók kiemelték a Tranzit Házzal való jó és mindig nyitott együttműködést. Eugen Panescu, a Tranzit Alapítvány bizottsági tagja a befogadókészséget és nyitottságot dicsérte, Lucian Nastasa-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a Tranzit Ház a város leghosszabb életű kulturális intézménye, amely változatos rendezvényeknek adott otthon akkor, amikor nem állt rendelkezésre annyi tér, mint manapság. A Tranzit Házzal együttműködő intézményekként a német és francia kulturális központ képviselői méltatták a nyitottságát, a közös rendezvényekre való állandó hajlandóságát, segítőkészségét a Tranzit Háznak. Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója több minőségben, így a Communitas Alapítvány képviselőjeként is értékelte az intézmény elmúlt húsz évi tevékenységét, amelynek során egyrészt szervezője, másrészt fogyasztója volt a Ház termékeinek. Kiemelte, hogy a Ház sok terhet átvesz Kolozsvár művelődési életéből, és a város szívében a Tranzit Ház olyan hely, amely nyílt karokkal és kapukkal vár, művelődési és morális hasznot termel, hihetetlen fontossággal bír. Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség vezetője értékelte, hogy a Tranzit Ház folyamatosan ápolta a zsidó kultúrát, hagyományokat, tevékenysége révén pedig határokon is átnyúl, hiszen partnere és helyszíne lesz az október végén megrendezésre kerülő zsidó kulturális napoknak.

Könczei Csilla a megnyitó végén mintegy üzenetként arra hívta fel a figyelmet, hogy a városnak szüksége vagy a Tranzit Házra, de a Tranzit Háznak is szüksége van a városra.

Borítókép: a Tranzit Ház (Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ