Továbbra sincs megoldás az egyetemi helyek csökkentésére
Öt felsőoktatási intézmény vezetői tanácskoznak Kolozsváron
Öt felsőoktatási intézmény vezetői tanácskoznak Kolozsváron
Vissza

Továbbra sincs megoldás az egyetemi helyek csökkentésére

Nincs megoldás a romániai felsőoktatás finanszírozási gondjaira, nincs törvényes lehetőség arra, hogy megakadályozzák, a tanügyminisztérium csökkentse a helyek számát a híres romániai egyetemeken, nincs kidolgozva a doktori iskolák értékelési módszertana – ezekről a kényes kérdésekről tárgyal az Universitaria Konzorcium öt tagja Kolozsváron június 22-e és 24-e között. A konzorcium évente kétszer ül össze, feltérképezi a romániai felsőoktatás gondjait, és ennek megfelelően átiratot intéz az oktatási minisztériumhoz, habár 2009-es alapítása óta vajmi kevés sikert ért el. A Szabadság kérdésére, miszerint a szaktárca figyelembe vette-e valamikor a konzorcium észrevételeit, kevés konkrétummal tudtak szolgálni. Eredmények leginkább akkor születtek, amikor 2016-ban a konzorcium egyik tagja, Mircea Dumitru – aki 2011-től a Bukaresti Tudományegyetem rektora – töltötte be a Cioloş-kormány idején a tárcavezetői tisztséget.

A felsőoktatási intézményekről és az ott folyó tudományos kutatás finanszírozásáról, a közelgő egyetemi felvételiről, a doktori iskolák kiértékeléséről tárgyalnak június 22-e és 24-e között az Universitaria Konzorcium tagjai Kolozsváron. Az ország öt legjobb és leghíresebb egyetemének a Bukaresti Tudományegyetem, a Bukaresti Közgazdaságtudományi Egyetem, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem és a jászvásári Al. I. Cuza Tudományegyetem – vezetőségét még mindig ugyanazok a gondok foglalkoztatják, főleg április óta, amikor a tanügyminisztérium közzétette a nyári felvételin betöltendő helyek számát, és pont a fentebbi öt egyetem kapott jóval kevesebbet nevesincs vidéki egyetemekkel szemben. 

– Nem hajtunk fejet ideiglenes vezetők előtt. Számunkra nyilvánvaló, hogy bukott hallgatókból avanzsált vezetők nem kedvelik a teljesítményeket. Az Universitaria Konzorcium tagjai olyan egyetemek, amelyek a nemzetközi rangsorokban előkelő helyet foglalnak el, és a fiatalok ezeken az egyetemeken akarnak tanulni. Csak a kormány és a tanügyminisztérium szemében vagyunk az utolsó helyen. Nézzék meg, milyen egyetemet és hány év alatt végeztek el azok, akik most döntenek a sorsunkról, és meg fogják érteni, hogy néhány parlamenti tag, tanügyminisztériumi és más fontos intézmények vezetői miért nem kedvelnek minket, híres és neves egyetemeket. Mindenkit biztosítunk afelől, hogy nem hajtunk fejet az ideig-óráig vezető tisztségben dolgozó hivatalnokok előtt – nyilatkozta Marian Preda, a Bukaresti Tudományegyetem szenátusának elnöke. – Mit tett a politikum Romániáért az elmúlt huszonnyolc évben? Semmi jót. Amikor az egyetemeken zajló tudományos kutatásra a GDP 0,18 százalékát utalják ki, akkor nincs mire várni. Mégis, ezt az öt egyetemet a világ első egyetemei között tartják számon – tette hozzá Preda.

A Szabadság kérdésére, hogy a konzorcium milyen eredményeket könyvelhetett el 2009-es megalakulása óta, a jelenlevő egyetemek rektorai kevés konkrétumot tudtak beszámolni. Sikerként emlegették például azt, hogy elméletileg megoldották a konzorciumot képező egyetemek között a hallgatók mobilitását, kiálltak a kettős képesítés újbóli bevezetése mellett, és 2016-ban, amikor Mircea Dumitru – a bukaresti Tudományegyetem jelenlegi rektora – volt a tanügyminiszter megoldottak egy finanszírozási problémát. 

Az egyetemek vezető tisztségviselői azt is sérelmezték, hogy az 1/2011-es tanügyi törvény értelmében ötévente újra kell értékelni az ország egyetemein működő doktori iskolákat, ám még az ehhez szükséges kritériumrendszert és módszertant sem dolgozta ki a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS), pedig az újraértékelés határideje a 2019-es év vége. A tervezetet illetően július közepéig várja az ARACIS a javaslatokat.  Az Universitaria Konzorcium tagjai remélik, hogy a kidolgozás alatt álló kritériumrendszer és a módszertan nem fogja hátrányosan érinteni a fentebbi egyetemeket, és az újraértékelést követően normális körülmények között működhetnek.

Kényes oktatási kérdésekről tárgyaltak az Universitaria Konzorcium tagjai (Rohonyi D. Iván felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ