További támogatást várnak az államtól a kis- és közepes vállalatok
A cégeknek át kellett gondolniuk a termelési folyamatukat
A cégeknek át kellett gondolniuk a termelési folyamatukat
Vissza

További támogatást várnak az államtól a kis- és közepes vállalatok

A romániai kis- és közepes vállalkozások számtalan nehézséggel szembesülnek folyó tevékenységük finanszírozásával kapcsolatosan, amelyhez nagymértékben hozzájárult a világjárvány és amiatt hozott intézkedések. Ezért a Bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara (CCIB) kéri a kormányt, hogy a cégek számára hosszabbítsa meg a kifizetési kötelezettségeik határidejét az év végéig.

“A világjárvány miatt jelentősen nőtt a nyersanyagok, a fogyóanyagok és a berendezések ára: egyes esetekben  ezek az árak megduplázódtak vagy megháromszorozódtak. A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a cégeknek át kellett gondolniuk a termelési folyamatukat, ez pedig nem elhanyagolható összegű többletköltséggel járt, miközben az ügyfelek és a rendelések száma csökkent. Ilyen nehéz gazdasági és pénzügyi helyzetben a magáncégeknek eleget kell tenniük mind a világjárvány miatt  későbbre halasztott, mind pedig az aktuális fizetési kötelezettségeiknek. Ez óriási nyomást jelent a legtöbb cég és vállalat költségvetésére a tevékenységi ágtól függetlenül” – fogalmazta meg közleményében a CCIB.

A bukaresti kamara úgy ítéli meg, hogy az államnak lehetősége van a továbbiakban is támogatnia a magánszférát olyan intézkedésekkel, amelyek tényleg hatásosak. Ezért a ki nem fizetett pénzügyi kötelezettségek körének kiterjesztésével, illetve a fizetési határidőnek a 2021-es év végéig való kitolásával, a világjárvány által érintett gazdasági társaságok  jelentős része esélyt kapna arra, hogy talpra állítsa a cégét illetve a vállalkozását.

 „Annak érdekében, hogy ellensúlyozzuk az említett intézkedés rövid távú hatását az állami költségvetésre, a bukaresti kamara úgy ítéli meg, hogy az illetékes hatóságok összpontosítsanak a feketegazdaságot tápláló mechanizmusok felszámolására, mert ez a Nemzeti Bruttó Össztermék (GDP) egyharmadát teszi ki.  Egyrészt ezáltal az állami költségvetést jelentős összegekkel lehet támogatni, másrészről kikerülnek a piacról azok a tényezők, amelyek károsítják a versenyhelyzetet és további nehézségekkel sújtják a becsületes vállalkozókat.  Az átrendezési mechanizmus alkalmazásának kiterjesztésére vonatkozó intézkedés kiegészítené a végrehajtó hatalom által a magáncégek támogatására meghozott további döntéseket, amelyeket a bukaresti kamara értékelt, és amelyek együtt helyreállítanák az üzleti életet, amelyet súlyosan érintett az elmúlt másfél év egészségügyi és gazdasági válsága” – tájékoztatnak a közleményben. 

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ