Tovább fognak emelkedni a kolozsvári lakbérek
Az albérlők jogaiért küzdő egyesület jött létre Kolozsváron
Az albérlők jogaiért küzdő egyesület jött létre Kolozsváron
Vissza

Tovább fognak emelkedni a kolozsvári lakbérek

A napokban „mutatkozott be” az a kolozsvári egyesület, amelynek célja az albérlők felkarolása, segítése annak érdekében, hogy megismerjék jogaikat, és megfelelő lakhatási körülményeket találjanak. További cél a lakbérek növekedésének megfékezése, hiszen Kolozsvár ilyen téren már amúgy is az ország legdrágább városa. Terveik szerint nemzetközi hasonló szervezetekkel is együttműködnének, és más nagyvárosokban már bevált módszereket ültetnének gyakorlatba a kincses városban is annak érdekében, hogy minden társadalmi réteg decens lakáshoz juthasson. Tevékenységük egyik fő pillére annak tudatosítása, hogy a bérlők nincsenek annyira kiszolgáltatva a lakástulajdonosoknak, mint azt sokan gondolják, így bátran kérjék, hogy a bérleti szerződésbe a tulajdonos a reális lakbért írja be. Nem utolsósorban rá szeretnék bírni az egyetemeket további bentlakások építésére, hiszen hat diákból csak egynek jut hely bentlakásban.

A néhány kolozsvári fiatalból álló egyesület októberben alakult, többszöri összeülés után, amelyek során a lakásárak, kolozsvári lakhatás problémájáról beszéltek, mesélte az egyesület egyik tagja. A tagok mind civil aktivisták, az egyesület megalakulása előtt is különböző, a jobb lakhatást célzó kampányokban vettek részt. Ebből a szociális munkából, „harcból” jött az ötlet, hogy alapítsák meg saját egyesületüket. A megalakulás óta a lakhatási problémákról, a kolozsvári ingatlanpiac működéséről tárgyaltak, a szociális és gazdasági helyzetet vizsgálták, illetve elkészítették az egyesület szórólapjait, az alapvető problémákat felvázoló brosúrájukat.
– A problémákat kellene tematizálni, mielőtt a megoldásokról beszélünk. Egyszer szeretnénk elemezni a helyzetet – hangzott el az egyesületet bemutató beszélgetésen.
Az egyesület célja a közös megoldáskeresés, ugyanakkor minél több tagot szeretnének bevonni tevékenységükbe, bővíteni az egyesületet, majd közösen kitalálni, mit lehet tenni a jobb lakhatásért.

 

{Tovább olvasható még 776 szó.}
Kolozsváron a leg­drágábbak az albérletek Az egyesület tagjai által végzett kutatások kimutatták, a Kolozsváron tanuló megközelítőleg 80 ezer egyetemistára összesen 13 500 bentlakáshely jut, így hat tanulóból ötnek albérletben kell laknia. Emellett kiemelték: igaz, hogy Kolozsváron az életszínvonal és a fizetések is látványosan növekedtek, ám nem
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...
Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!