Török Zsolt: a hegyek nem „gyilkosok”
Vissza

Török Zsolt: a hegyek nem „gyilkosok”

Az a turistacsoport indította el a lavinát szombaton a Retyezátban, amelynek két tagja is áldozatául esett – állapították meg a Hunyad megyei hegyimentők.

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont vezetője hétfőn úgy nyilatkozott: a 2509 méter magas Peleaga csúcs felé vezető ösvényen a héttagú kirándulócsoport súlya alatt megtört egy hatalmas hótömb, amelynek felső rétege levált az alsótól, és elindult a turistákkal a völgy felé. A súlyos hózuhatag több tíz méteren sodorta magával a hét túrázót, a lavina végét körülbelül száz méterre mérték a kiindulási pontjától.  A hegyimentők leszögezték: a másik, 51 tagú kirándulócsoportnak, amely a tragédia idején a közelben tartózkodott semmi köze nem volt a lavina kialakulásához, sőt, ők segíteni próbáltak a szerencsétlenül járt embereken.

A romániai és európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette szombaton a Retyezát-hegységben, amikor lavina sodorta el őket. A két kiskorú öt felnőttel együtt – köztük a két gyermek édesapja is –  egy friss hóval vastagon borított nyári útvonalon tartott a hegység legmagasabb csúcsa, a 2509 méter magas Peleaga felé, amikor bekövetkezett a katasztrófa. A hegyi mentő szolgálat pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adott ki a Retyezát-hegységre az utóbbi napokban lerakódott vastag, de roppant nedves hóréteg miatt.

A rendőrség bűnvádi eljárást indított az ügyben, azaz a a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja a tragédia kapcsán. Tegnapi közlésük szerint eddig már hat személyt kihallgattak az ügy kapcsán, a két gyermek édesapját majd a temetés után kérdezik ki.

Dan Mărculescu, a Hunyad megyei törvényszéki orvosi intézet vezetője hétfőn elmondta: a boncolás nyomán kiderült, hogy a halál gyorsan beállt a két gyermeknél, sérüléseik életveszélyesek voltak, és nyomát sem tapasztalták az esetleges önvédelemnek.

Az elhunyt kisfiú családja úgy döntött, hogy a gyermek holttestét elhamvasztják: Gulácsi Erik földi maradványait tegnap szállították el a dévai kórházból a tordai krematóriumba.

A harminc éves tapasztalattal rendelkező aradi alpinista Török Zsolt az esetről úgy vélekedett: a balesetek emberi tévedések miatt következnek be, a hegyek nem „gyilkosok”.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ