Todd Phillips Jokere nyerte az Arany Oroszlánt
Vissza

Todd Phillips Jokere nyerte az Arany Oroszlánt

Todd Phillips Joker című filmje nyerte a 76. Velencei Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt, a szombat esti díjkiosztón a rendező, és a főszerepet alakító Joaqin Phoenix vette át a díjat. (Borítókép)

A második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját Roman Polanski J’accuse (Vádolom!) című alkotása kapta. Polanski a film címét Émile Zola azonos témájú regényétől kölcsönözte.

A fesztivál szervezőit korábban bírálták is amiatt, hogy meghívták a versenyprogramba Polanskit, aki a hetvenes években egy kiskorúval lépett szexuális kapcsolatba az Egyesült Államokban, és az ítélet elől megszökött az országból. Alberto Barbera fesztiváligazgató szerint viszont ők nem erkölcsi törvényszék, különbséget kell tenni a filmművész és a férfi között.

További díjak:

A legjobb színésznőnek járó díjat (Voli Cup) a francia Ariane Ascaride kapta a szintén francia Robert Guediguian által rendezett Gloria Mundi című filmben játszott szerepéért.

A legjobb színésznek járó Volpi Cupot az olasz Luca Marinellinek ítélték oda a Martin Eden című Jack London-adaptációban alakított szerepért. Rendező: Pietro Marcello.

A zsűri különdíját Franco Maresco olasz rendező szatirikus dokumentumfilmje (A maffia már nem az, ami volt régen) kapta meg.

A legjobb rendező a svéd Roy Andersson lett A végtelenségről című novellasorozatáért.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a kínai Yonfan érdemelte ki a Cherry Lane, 7-es szám című romantikus regényfeldolgozásáért, amely a 60-as évek Hongkongjában játszódik.

Versenyen kívül, a Sconfini szekcióban kapta meg a legjobb filmért járó díjat Nate Parker American Skin című filmje.

Horizontok szekció:

Legjobb film: Atlantis (rendező: Valentin Vaszjanovics)

Legjobb rendező: Théo Court (Blanco en Blanco)

Orizzonti zsűri különdíja: Verdict (Raymund Ribay Gutierrez)

Legjobb színésznő: Marta Nieto (Madre)

Legjobb színész: Bik Eneich (Un fils)

Legjobb forgatókönyv: Jessica Palud, Philippe Lioret, Diastème (Revenir)

Legjobb rövidfilm: Darling (Salim Sadiq)

A szombaton véget ért fesztiválon – amely szeptember 4-én kezdődött – 21 film versenyzett a fődíjért. A velencei a legnagyobb múltú filmfesztivál a világon, 1932-ben rendezték meg először.

(Fotó: Velencei Filmfesztivál)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Roland Garros: nem történhet meg az, ...
Újabb járatok a kolozsvári reptérről
TIFF 2020: román filmpremierek éve

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ