Többezres FIFA-bírságok
Vissza

Többezres FIFA-bírságok

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megbüntette a német szövetséget, mert szurkolók egy csoportja a szeptemberi, prágai világbajnoki selejtező végén náci üdvözléssel ünnepelte a győzelmet.

A szervezet hétfői közleménye szerint a DFB-nek 32 ezer svájci frankot kell fizetnie drukkerei magatartása miatt. A német szövetség korábban hangsúlyozta, hogy a szóban forgó fanatikusok nem hivatalos úton jutottak jegyekhez, hanem a helyszínen vásároltak belépőt.

A mintegy 200 német szurkoló a német himnusz alatt a DFB-t szidta, megzavarta a gyászszünetet, amelyet két elhunyt cseh futballvezetőre emlékezve tartottak, pirotechnikai eszközöket használt, végül pedig a 2–1-es győzelmet úgy ünnepelte, hogy a „Sieg” felkiáltásra „Heil”-lel válaszolt.

A FIFA a cseheket is büntette, nekik ötezer svájci frankot kell fizetniük.

*

Húszezer svájci frankos büntetést szabtak ki a Magyar Labdarúgó Szövetségre (MLSZ). A bírságot azért kapta az MLSZ, mert a legutóbbi, Portugália elleni világbajnoki selejtezőn a magyar szurkolók homofób rigmusokat skandáltak az ellenfél csatárának címezve: „Cristiano homoszexuál”. Az 5,5 millió forintnak megfelelő összegű pénzbüntetés mellett a FIFA figyelmeztette is a magyar szövetséget.

*

A büntetéshullám a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF) is sújtotta: az „eredmény” 25 ezer svájci frank és a fővárosi Nemzeti Aréna felfüggesztése egy válogatott mérkőzésre. A román szurkolók viselkedését büntető bírságot az Örményország elleni bukaresti (15 ezer svájci frank) és Montenegró elleni podgoricai (10 ezer svájci frank) vb-selejtezők alatt történtek miatt rótták ki az FRF-re. A FIFA tárgyak bedobolását, fáklyák gyújtását és vallási diszkriminációs molinók miatt büntette a románokat.

Az argentin szövetség büntetése 65 ezer svájci frank az Uruguay és Venezuela elleni meccsek után (homofób ritmusok skandálása miatt). Irán tárgyak és üvegek bedobása miatt fizet 45 ezret, valamint vallási ceremónia miatt a Szíria elleni találkozó előtt.

További bírságok: Ukrajna (48 ezer svájci frank), Chile (40 ezer), Albánia és Nigéria (30-30 ezer), Uruguay (25 ezer), Montenegró (szintén 25 ezer – petárdák és diszkriminatív szimbólumok használata a Románia elleni meccsen), Szerbia, Ecuador, Görögország és Kongó (20-20 ezer), Brazília és Mexikó (10-10 ezer) stb.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Képekben a 200 éves kolozsvári ...
Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt ...
Ne bántsd a gilisztát!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ