Több zsák gyógyszerszemét a tarnicai ivóvíztóban
Vissza

Több zsák gyógyszerszemét a tarnicai ivóvíztóban

Egyelőre ismeretlen elkövetők több zsáknyi lejárt szavatosságú gyógyszert dobtak a Kolozs megyét ivóvízzel ellátó tarnicai víztározóba. Szerda reggeltől a hatóságok ideiglenesen leállították Tarnicán a vízbefogást, a lakosság ellátása a továbbiakban a melegszamosi tóból történik.

A Kolozs megyei Hegyimentő Szolgálat Természetvédelmi Területek osztályának vezetője figyelmeztetett kedden, hogy a tarnicai tóban tekintélyes mennyiségű lejárt szavatosságú gyógyszer lebeg, a veszélyesnek minősülő hulladékot minden valószínűség szerint valaki a tóba dobta. A szászfenesi rendőrség munkatársai hivatalból intézkedni kezdtek, sötétedésig nem kevesebb mint kilenc műanyagzsáknyit sikerült összegyűjteni a vízen lebegő gyógyszerekből.

A cluj24 szerint a vizsgálatok során megállapították, hogy a tarnicai tó és a 107P jelzésű megyei út között húzódó hegyoldalon két különböző helyen dobtak ki háromféle típusú gyógyszert. Viorel Plesa főfelügyelő, a Környezetvédelmi Őrség Kolozs megyei felügyelőségének vezetője az MTI-nek elmondta: egy és két köbméter közötti gyógyszermennyiséget sikerült összegyűjteniük a tó partjáról és a vízből. A főfelügyelő valószínűsítette, hogy a tó partján haladó megyei útról egy gépkocsiból dobták ki a veszélyes hulladékot, amelynek egy része a meredek, erdős hegyoldalon begurulva a vízig jutott. Hozzátette: négyféle, 2019-ben és 2020-ban lejárt német gyártmányú gyógyszert találtak a helyszínen. A főfelügyelő szerencsés körülménynek nevezte, hogy az összegyűjtött gyógyszerek műanyag fóliája sértetlen maradt, így a veszélyes hulladéknak csak a csomagolása érintkezett a tó vizével. Hozzátette: a vízügyi hatóság vízmintákat vett a tóból, de nem észlelte nyomát a gyógyszerszennyezésnek. Azt a hatóságok nem pontosították, hogy milyen gyógyszerekről van szó.

A helyszínre minden érintett hatóság képviselőit mozgósították, így a Környezetvédelmi Őrség, a Román Vízművek, a Szamos-Tisza Vízminőségi Laboratórium és a rendőrség egyaránt saját hatáskörben intézkedett. A Közegészségügyi Igazgatóság az illetékes szervekkel közösen szerdán döntött arról, hogy szünetelteti a vízbefogást a tarnicai tóból, jelenleg a lakosságot a melegszamosi tóból látják el.

Az ivóvíz szennyezését – ha ezáltal a víz veszélyessé válik az emberek, állat- és növényvilág számára – a büntetőtörvénykönyv egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. A véletlenül történő vízszennyezés 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbírság kifizetését vonja maga után. A vízszennyezés szándéka is büntetendő. Jogi személyek esetén egy nap bírságértéke 500 és 25 ezer lej közé tehető.

A gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért törvény szabályozza az ilyen hulladékok kezelését. Elvileg sem a háztartási szemétbe, sem a kagylóba, mosdóba nem lenne szabad gyógyszert dobni. A törvény szerint a magánszemélyek hulladéknak minősülő (lejárt szavatosságú) gyógyszereit a patikáknak át kellene venniük, ám a gyógyszertárak által támasztott feltételrendszer ezt nagyon nem támogatja, ugyanis rendkívül bürokratikus: sok helyen a környezettudatos polgártól a vásárlást igazoló eredeti pénztárblokk felmutatását kérik, ha pedig egyszerre többféle gyógyszertől szeretnénk biztonságos módon megszabadulni, akkor erről listát is kérnek. Sajnos emiatt sokan inkább a sok évtizeden keresztül megszokott „hagyományos” módon szabadulnak meg a feleslegessé vált gyógyszerektől. Jogi személyek (kórházak, öregotthonok, cégek stb.) esetében a szabályozás még szigorúbb – a kórházaknak például szerződést kell kötniük a gyógyszerhulladék biztonságos kezeléséről –, ami plusz költséget jelent. Az eredmény? A fentihez hasonló eseten kívül az, hogy becslések szerint Romániában évente 1500 tonna gyógyszerszemét kerül a szemétdombokra vagy a csatornahálózatba, onnan pedig körforgással a szervezetünkbe.


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ