Több tízezer dollárt kerestek hamis híreket gyártó macedóniai fiatalok az amerikai elnökválasztások idején
Vissza

Több tízezer dollárt kerestek hamis híreket gyártó macedóniai fiatalok az amerikai elnökválasztások idején

n  Több tízezer dollárt keresett kattintás alapú online reklámokkal hamis, szenzációhajhász hírek gyártásával a macedóniai Velesz város jó néhány fiatalja – közölte az NBC amerikai hírtelevízió az egyik fiatallal készített riportjában.

A 18 éves Dmitri elmondása szerint mintegy 60 ezer dollárt keresett az amerikai elnökválasztásról szóló hamis hírek gyártásával és a Facebook közösségi oldalon történő terjesztésével. „Senki sem jobb a Trump-támogatóknál, ha a közösségi hálókról van szó. Ezért maradtunk Trumpnál” – mondta. Dmitri és ugyancsak tizenéves társai fő terméke a Trumpot ajnározó hírek voltak. A Clintonnal kapcsolatos hírek is sikeresek tudtak lenni, de csak akkor, ha a választáson később alulmaradó politikust rossz fényben tüntették fel.
A fiatal a megválasztott elnökről olyan című „híreket” írt, mint „Meg akarja ölni egy celeb Trumpot”, vagy „A brit királynő találkozni akar Trumppal”. A negatív hírek pedig általában a Clinton-e-mailekkel kapcsolatos valótlanságokat tartalmazták, vagy Barack Obama amerikai elnökről állított hazugságokat. Az elnökválasztás egyik legkedveltebb híre például a „Friss: Obama megerősítette, nem hajlandó elhagyni a Fehér Házat, hivatalban marad!”
A fiatal nem talált ki semmi újat, a megtekintésre vadászó híroldalak bevált taktikáját alkalmazta: a hamis szenzációt ígérő címekhez mindig csatolta a rendkívüli hírek, az úristen, vagy a wow feltűnéskeltő szavakat.Mivel nem lehet teljesen átlátszó, égből kapott hazugságokkal rávenni az internetezőket a klikkelésre, Dmitri azzal kezdi a napját, hogy megnézi, melyek a legnépszerűbb politikai témák. Ezután átmásolja a tartalmakat más – gyakran amerikai – kacsaoldalakról, vagy a fősodrású médiából. Ez utóbbi forrásból származó híreket saját szája íze szerint, a célnak megfelelően alakítja át.Dmitri megmutatta az NBC stábjának saját, American Politics Today nevű internetes oldalát, amelynek Facebook-lapját 86 ezren kedvelik. Itt szinte csak hamis felméréseket tartalmazó oldalhoz vezető linkek vannak.Az NBC stábja rámutatott arra is, hogy a fiatal munkásságának nagy része olyan oldalakon jelenik meg, amelyeknek a kivitelezése nemcsak hasonlít a fősodrású hírportálokra, hanem azoknak próbálja beállítani magát.  Az üzlet még az amerikai választások után is jól megy, Dmitri szerint mintegy 300 fiatal dolgozik a hamis hírek gyártásán, közülük ötvenen „tisztességes” összegeket, egytucatnyian „sokat” keresnek a megtévesztéssel.Dmitri nem érzi úgy, hogy rosszat tesz, az NBC-nek azzal érvelt, ő csak a kínálatot nyújtja a keresletre.A város lakói sem tűntek úgy, hogy nagyon ellene lennének a veleszi hírgyártásnak, sőt a polgármester büszkén nyilatkozott a helyi fiatalok tevékenységéről. A városvezető hozzátette azt is, hogy a macedón törvények szerint a fiatalok nem követnek el törvénysértést, az adót pedig befizetik bevételük után.

A polgármester büszkén nyilatkozott a helyi fiatalok tevékenységéről, véleménye szerint a macedón törvények értelmében a fiatalok nem követnek el törvénysértést, az adót pedig befizetik bevéte­lük után.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ