Több száz ház rongálódott meg a keddi földrengés miatt Arad megyében
Vissza

Több száz ház rongálódott meg a keddi földrengés miatt Arad megyében

A kedd esti 5,2-es erősségű földrengés az Arad megyei Gyorok községben több száz házat és középületetet, köztük a helyi kórházat, rongált meg, öt háznak beszakadt a teteje vagy a fala.

Corneliu Pop-Morodan gyoroki polgármester az Agerpresnek szerdán elmondta, már kedd este elkezdték a kárfelmérést, de olyan sok házat érintett a földrengés, hogy ezt szerdán folytatják, és 12 órára összehívta a helyi vészhelyzeti bizottságot is.

Az elöljáró szerint közel volt a földrengés epicentruma, és a községhez tartozó három településen több száz házban keletkezett kár, főként háztetők rongálódtak meg, kémények zuhantak le, de falak is megrepedtek, sőt, öt háznak beszakadt a teteje vagy a fala. A helyi kórház tetőzete szintén megrongálódott, de szerencsére senki nem sérült meg. A polgármesteri hivatal dolgozói és önkéntesek kora reggeltől a terepen vannak, hogy a lakosságnak segítsenek - magyarázta Pop-Morodan.

Az Arad megyében bekövetkezett földrengés epicentrumának közelében fekvő Temeshidegkút községben is száznál több kémény zuhant le a háztetőkről, mondta el Dănuţ Codrean elöljáró.

A polgármester szerint ezen kívül egy ház mennyezete beomlott, több ház fala megrepedt, az önkormányzat dolgozói már kedd este óta segédkeznek a lakosságnak a károk kijavításán.

Az Arad megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint a Gyorok - Ópálos régióban az önkéntes katasztrófavédelmi brigádok segédkeznek a lakosságnak. Közölte továbbá, hogy Aradon 18 hívás érkezett az 112-es segélyhívószámra a földrengést követően. A lakosság lezuhant épületelemekről számolt be, ketten személygépkocsi megrongálódását jelentették be.

Kedd este a Richter-skálán 5,2-es erősségű földrengés következett be 5,6 kilométeres mélységben, Arad megyében. Epicentruma Lippa és Arad között volt. Utórezgései között volt egy 3,2-es erősségű is. A rengést Kolozs megyében is érezték.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Felelősséget vállalt a kormány a ...
Szili Katalin:a Sapientia mindig tudta, ...
Szüreti bál szilvalekvárfőzéssel ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ