Több mint tízezer fiatal hagyta el véglegesen az országot 2018-ban
Vissza

Több mint tízezer fiatal hagyta el véglegesen az országot 2018-ban

Több mint tízezer, 15 és 34 év közötti, köztük számos Kovászna és Hargita megyei fiatal hagyta el véglegesen az országot 2018-ban - derül ki az INACO - Kezdeményezés a versenyképességért elnevezésű szervezet elemzéséből.

A ma közzétett adatok kizárólag a végleges kitelepedésre vonatkoznak, és nem számolnak azokkal a fiatalokkal, akik időszakosan mentek külföldre tanulni vagy dolgozni.

A legtöbben Bukarestből mentek el, majd Iaşi, Temes, Bákó, Galaţi, Mehedinţi, Gorj, Szilágy, Kovászna és Hargita megye következik.

Az INACO idézi a Világbank Markets and People: Romania Country Economic Memorandum című tanulmányát, amely szerint egy Romániában született gyerek, aki itthon nő fel, termelési potenciáljának csak 60 százalékát éri el, mire nagykorú lesz. Kissé jobb ez a mutató Bukarestben (68%) és a Kolozs megyeiek esetében (65%).

A másik oldalon azok a megyék vannak, amelyek a legkevesebb lehetőséget kínálnak az oktatás, egészségügy, várható élettartam terén a fiatalok számára: Szatmár (53%), Călăraşi (52%), Ialomiţa (52%) és Giurgiu (51%).

A globális versenyképességi jelentés következtetései szerint a világszinten tanulmányozott 137 országból Románia a 132. helyet foglalja el a tehetséges emberi erőforrások megtartásának képessége szempontjából.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ