Újabb öt évre Románia államelnöke lesz Klaus Iohannis
Vissza

Újabb öt évre Románia államelnöke lesz Klaus Iohannis

A Központi Választási Iroda (BEC) bejelentette, a szavazatok 99,67 százalékának megszámolása a következő eredményt hozta: Klaus Iohannis 65,88 százalék, Viorica Dăncilă 34,12 százalék.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) által hétfőn hajnalban közzétett adatai szerint a külföldön létrehozott 838 szavazókörzetből 824-ben összesített szavazatok a következő eredményt mutatják: Klaus Iohannis 93,96%, Viorica Dăncilă 6,03%.

Az elnökválasztás második fordulója során leadott voksok 99,3 százalékának feldolgozottságát követően az Állandó Választói Hatóság (AEP) közölte: Klaus Iohannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Iohannis a szavazatok 63,12, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje ezek 36,89 százalékát szerezte meg.Kelemen Hunor: a várt eredmény születettKelemen Hunor szerint a romániai elnökválasztás második fordulója után közzétett exit poll felmérések azt az eredményt jelzik, amelyre mindenki számított.A belföldi szavazókörökből távozó választók megkérdezése alapján készült, de a külföldi szavazás eredményeivel is korrigált felmérések szerint Klaus Iohannis jelenlegi elnök, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje a szavazatok mintegy kétharmadát szerezte meg, míg ellenjelöltjének, a szociáldemokrata Viorica Dancilának be kellett érnie a szavazatok harmadával.Kelemen Hunor maga és az RMDSZ nevében is gratulált Klaus Iohannisnak a második mandátumához, és reményét fejezte ki, hogy elnöksége következő öt éve változást fog hozni a korábbi öthöz képest, mert immár nem szorítja az újabb mandátum megszerzésének a kényszere. Az alkotmány szerint ugyanis az elnök egyszer választható újra a tisztségbe.Kelemen Hunor kijelentette: reményei szerint az elnök "többet fordul a jövő felé, a polgárok felé, a közösségek felé, több tiszteletet kapnak tőle az emberek és a magyar közösség is".Az RMDSZ elnöke megjegyezte: a tízmillió leadott szavazat nem kiemelkedő a romániai elnökválasztásokon, de a Iohannisra leadott szavazatok aránya azt jelzi, hogy az elnök erős legitimitással kezdi második mandátumát. Az a tényt, hogy a magyar többségű megyékben volt a legalacsonyabb a részvételi arány azzal magyarázta, hogy Iohannis elmúlt öt éves teljesítménye elmaradt attól, amit a magyarok elvártak tőle, és egyik jelölt sem szólította meg igazán a magyar választókat, csak a kampány végén kérte a szavazataikat."Amikor nincs üzenet a magyar közösség felé, amikor nincs koherens program, akkor ez a reakciója a magyar közösségnek. Ezt is előre lehetett tudni. Nem ért meglepetés" - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Részeredmények: Iohannis 61,4%, Dăncilă 38,5%

A Romániában leadott szavazatok 39 százalékénak megszámolását követően az Állandó Választási Hatóság (AEP) közölte: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Iohannis 61,4 százalékot, míg Viorica Dăncilă 38,5 százalékot ért el.Iohannis: egy fontos győzelem. A leghatározottabb PSD-ellenes győzelemAz exit poll eredményeit kommentálva Klaus Iohannis azt mondta: ez a leghatározottabb győzelem a PSD ellen.

- Azok elnöke is leszek, akik nem szavaztak rám. Románia győzött, a modern Románia, a normális Románia. A románok voltak a mai nap hősei. Külön említést érdemelnek a diaszpórában élő románok, akik nagyon nagy számban mentek el szavazni - fogalmazott Iohannis.Dăncilă: köszönöm azoknak, akik a szívükkel szavaztak

A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje kijelentette: köszöni mindazoknak, akik a szívükkel, az egységért szavaztak.

- Visszaszereztük azokat a szavazókat, akiket elvesztettünk az európai parlamenti választások alkalmával. Köszönöm az országban tevékenykedett kollégáknak, a PSD szimpatizánsainak és aktivistáinak, mindazoknak, akik az egységet és a bizalmat választották a széthúzás és gyűlölet helyett. A PSD visszanyerte azoknak a románoknak a bizalmát, akik 2016-ban ránk szavaztak – fogalmazott a politikus.Az exit poll eredményeiAz exit poll eredményei szerint Klaus Iohannis 66,5 százalékot, Viorica Dăncilă 33,5 százalékot ért el az elnökválasztás második fordulójában, a részeredmény szerint a jelenlegi államfő 61,4, riválisa pedig 38,5 százalékot ért el.Kevesen a MonostoronEgy monostori szavazókörzet illetékese lapuknak elmondta: a legtöbben délelőtt, a templomozás után voksoltak. A délutáni és esti órákban alig-alig voltak szavazók a Moldoveanu utcai iskolában kialakított szavazókörzetekben, a legtöbb szavazóbiztos azt várta, hogy minél gyorsabban járjon le a folyamat, nyoma sem volt a szociológiai felméréseket végző fiataloknak.Délután öt óráig összesen 7.341.534 választópolgár szavazott, közülük 4.179.214-en városon, 3.162.320-an vidéken.

A legnagyobb arányban Ilfov (52,32%), Kolozs (46,85%), Szeben (45,50%), Brassó (45,49%) és Olt (45,19%) megyében szavaztak.

A legalacsonyabb részvételt Hargita (17,83%), Kovászna (19,94%), Szatmár (30,01%), Vaslui (32,59%) és Maros (33,45%) megyében regisztrálták.

Az idei elnökválasztás első fordulójában 17 óráig a választók 37,93%-a járult az urnákhoz.

Több mint 800 ezer külföldi szavazat

Vasárnap 18 óráig több mint 800 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben.

Ezekhez hozzáadódik az a 17.503 állampolgár, aki a levélszavazást választotta.

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint a legtöbben, megközelítőleg 168 ezren, Olaszországban voksoltak, Nagy-Britanniában és Németországban körülbelül 138 ezren adták le szavazatukat. Spanyolországban, ahol a román hatóságok a legtöbb szavazókörzetet alakítottak ki - összesen 143-at -, körülbelül 108 ezren szavaztak az említett időpontig.

A külföldön élő román állampolgárokat péntek dél óta várják az urnákhoz és vasárnap estig még élhetnek szavazati jogukkal.

Számukra összesen 835 szavazóhelyiséget alakítottak ki, amelyek helyi idő szerint este 9 óráig vannak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Részvétel 15 órakor: 31,39%

Vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosult állampolgárok 31,39%-a adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában - közölte a Központi Választási Iroda (BEC).

Összesen 5.719.976 választópolgár szavazott, közülük 3.304.937 városon, 2.415.039 vidéken.

Magas részvételi arányt regisztráltak Ilfov (40,16%), Brassó (36,06%), Kolozs (35,94%), Argeş (35,44%) és Szeben (35,38%) megyében, a legkevesebben Hargita (13,85%), Kovászna (15,34%), Szatmár (22,85%), Maros (25,21%) és Vaslui (25,73%) megyében járultak az urnákhoz.

Két héttel ezelőtt, az államelnök-választás első fordulójában ugyanebben az időpontban 29,21%-os részvételt regisztráltak.

Részvétel 13 órakor: 22,07%

Vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosult állampolgárok 22,07%-a adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában - közölte a Központi Választási Iroda (BEC).

Délig összesen 4.021.634 választópolgár szavazott, közülük 2.363.058 városon, 1.658.576 vidéken.

Magas részvételi arányt regisztráltak Ilfov (28,03%), Teleorman (25,68%), Konstanca (25,62%) és Brassó megyében (25,45%), a legkevesebben Hargita (9,74%), Kovászna (10,72%), Szatmár (15,98%), Vaslui (17,58%) és Maros megyében (17,67%) járultak az urnákhoz.

Két héttel ezelőtt, az államelnök-választás első fordulójában ugyanebben az időpontban 20,68%-os részvételt regisztráltak.

Az öt évvel ezelőtti államfőválasztás második fordulójában 13 óráig a választópolgárok 27,22%-a szavazott.

Kelemen Hunor: Minden választáson részt kell venni

"Szavazni kell, amikor van lehetőség a politikai életet befolyásolni. Én is így tettem, és erre bíztatok mindenkit! Azt szeretném, hogy Románia a következő években egy fejlődő, gyarapodó ország legyen, ahol alapérték a bizalom, ahol az állam minden polgárát, bennünket, magyarokat is tisztel. Olyan ország, ahol van világos jövőképe az államelnöknek. Bízom abban, hogy a következő öt évben több építkezés és kevesebb konfliktus lesz!", hangoztatta Kelemen Hunor.

Részvétel 10 órakor: 6,87%

A negatív részvételi rekordot hozó első fordulóhoz hasonló arányban járultak az urnákhoz a szavazópolgárok ma az első órákban az elnökválasztás második fordulójában: délelőtt 10 óráig belföldön a jogosultak 6,87 százaléka adta le voksát.

Most is a magyar többségű székelyföldi megyék a sereghajtók: ezekben a részvétel alig haladja meg a két héttel korábbi első fordulóban mért adat 50 százalékát. Hargita megyében a névjegyzékben szereplők 2,66 százaléka, Kovászna megyében 3 százalékuk járult az urnákhoz. A jelentős magyar lakossággal rendelkező Szatmár (5,2 százalék) és Maros megye is (5,5 százalék) az utolsók között található a részvételi rangsorban.

Országos szinten a legmagasabb részvételt a Duna-menti Teleorman (9,4 százalék) és Olt (9 százalék) megyében és a főváros metropoliszövezetének számító Ilfov megyében (8,9 százalék) regisztrálták délelőtt 10 óráig.

A két héttel korábbinál is magasabb a részvétel ezzel szemben külföldön, ahol már péntek óta szavaznak. November 10-én román idő szerint 10 óráig 315 ezren voksoltak a diaszpórában, vasárnap ugyaneddig az időpontig már 400 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát. A bukaresti hírtelevíziók által megszólaltatott elemzők arra számítanak, hogy a diaszpóra vasárnap megdönti a két héttel korábbi rekordját is - amikor 675 ezer külföldön élő állampolgár járult az urnákhoz -, bebizonyítva, hogy jelentős politikai erőt képvisel, ha megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy éljen választójogával.

Mindkét versenyben maradt jelölt (Viorica Dăncilă - PSD és Klaus Iohannis - PNL) már a reggeli órákban leadta voksát, ezzel is arra figyelmeztetve polgártársait, hogy éljenek választójogukkal, mert most van alkalmuk beleszólni az ország jövőjébe.

Az első fordulóban 15 százalékpontos előnnyel végző Iohannis államfő azt mondta: egy modern, európai, "normális Romániára" szavazott.

"Minden románt arra bíztatok, hogy jöjjön szavazni. Ma egy különösen fontos nap van, Románia jövőjéért szavazunk, arra, hogy milyen irányba kell haladnia Romániának" - hangoztatta Iohannis.

A hivatalban lévő elnöknek a kormány éléről októberben leváltott baloldali kihívója azt hangsúlyozta: Romániának nem szabad visszatérnie a jogfosztottság időszakába, amikor minden hatalom egyetlen ember kezében összpontosult.

"Egy olyan elnöki mandátumra szavaztam, amely több odaadást, munkát, tiszteletet és elkötelezettséget tanúsít a román nép és a nemzeti érdekei iránt. Szívvel és szívből szavaztam Romániáért és a románokért" - mondta a szociáldemokrata államfőjelölt.

Az elnökválasztáson a román állampolgárok nemcsak a lakcímük szerinti választókörben, hanem az ország bármelyik településén vagy a külföldi szavazókörökben is leadhatják voksukat. A szavazás mindenütt helyi idő szerint 21 órakor ér véget.

Hányan szavaztak 9 óráig?

Vasárnap 9 óráig a szavazásra jogosult állampolgárok 3,35%-a adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában - közölte a Központi Választási Iroda (BEC).

Reggel 9 óráig összesen 610918 választópolgár adta le voksát, közülük 344035-en városon, 266.883 vidéken szavaztak.Ma reggel 7 órakor megnyitottak a hazai szavazókörzetek, elkezdődött a voksolás az államfőválasztás második fordulójában. Az országban 18748 szavazóhelyiséget rendeztek be. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint 18217411 személy szerepel a választói névjegyzékben.

A második fordulóba jutott két jelölt közül választhat a több mint tizennyolc millió szavazati joggal rendelkező román állampolgár: Klaus Iohannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD).

Hol és hogyan szavazhatunk?A szavazókörök jegyzéke megtalálható a www.roaep.ro weboldalon, a www.registrulelectoral.ro honlapon pedig arról is tájékozódhatnak a választópolgárok, hogy lakhelyük szerint melyik szavazókörzethez tartoznak.

Az állampolgárok a következő, a román állam kibocsátott, érvényes személyazonosító okmány valamelyikének felmutatásával szavazhatnak: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati könyv.

Az AEP hangsúlyozza, egyszerű útlevéllel, egyszerű elektronikus útlevéllel vagy ideiglenes egyszerű útlevéllel csak azok a román állampolgárok szavazhatnak az ország határain belül, akiknek külföldön van az állandó lakhelyük. A választópolgárok az állandó lakhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat, ha azonban más településen tartózkodnak a választások napján, annak bármely szavazókörzetében élhetnek választójogukkal.

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek mozgóurnát kérhetnek. Az erre vonatkozó igényléseket - a betegséget igazoló iratokkal együtt - legkésőbb a választásokat megelőző napon kellett eljuttatni az illetékes választási irodához.

A hazai szavazókörzetek vasárnap 21 óráig tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Tizenötezer fogoly jelezte, hogy szavazna

Országszerte több mint 15 ezer fogvatartott jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában.  Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) közleménye értelmében a szerdáig összesített adatok szerint 15151 fogvatartott kérelmezte, hogy ma szavazhasson.

A Központi Választási Iroda (BEC) határozata értelmében az előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, mozgóurnát igényelhetnek, hogy voksolhassanak az államfőválasztáson. Emellett egy másik BEC-döntés lehetővé teszi, hogy a szavazási szándékukat kifejezők számának függvényében szavazófülkéket alakítsanak ki és urnákat helyezzenek el a büntetés-végrehajtási intézetekben.

366 ezren szavaztak külföldön

Romániai idő szerint vasárnap reggel 7 óráig több mint 366 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél - derül ki a Központi Választási Iroda honlapján közzétett adatokból. A jelzett időpontig az amerikai szavazókörökben is lejárt a második voksolási nap.

A BEC adataira hivatkozva a külügy korábban arról tájékoztatott, hogy romániai idő szerint szombaton 23 óráig 362436 személy voksolt külföldön, 91934-gyel többen, mint az első fordulóban ugyanezen időpontig.

Az összesen 835 külföldi szavazóhelyiség vasárnap is nyitva tart, helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Ausztráliában és Ázsiában már órák óta elkezdődött a harmadik szavazási nap.

(Borítókép: Klaus Iohannis Facebook-oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Baleset a Béke téren
Ravi Shankar, „India nemzeti kincse” ...
Motoros futárok segítségét is lehet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ