Több mint egymilliárd eurót kap Románia koronavírus elleni intézkedésekre
Vissza

Több mint egymilliárd eurót kap Románia koronavírus elleni intézkedésekre

Az Európai Parlament (EP) története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós uniós támogatást. Románia számára több mint 1 milliárd eurót irányítanak át a koronavírus elleni fellépéshez kapcsolódó tevékenységek finanszírozására.

Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba. A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállalkozások, munkaerőpiacok támogatására és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.

Az uniós országok az összeget a koronavírus elleni fellépésre használhatják a kohéziós politika keretein belül úgy, hogy az uniós bizottság idén nem kéri a strukturális alapok előfinanszírozásának visszatérítését a tagállamoktól. Az így felszabaduló, az uniós kasszából származó 8 milliárd eurót a tagállamok hozzátehetik a strukturális politikára szánt 29 milliárd euróhoz.

Az EP-képviselők továbbá jóváhagyták az uniós Szolidaritási Alap hatályának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzetekre, így 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára.

A plenáris ülést megelőzően az Európai Néppárt képviselőcsoportja is ülésezett. Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő felszólalásában rámutatott: bár az egészségügy nemzeti hatáskör, az Unió számos területen támogathatja a tagállamok intézkedéseit, elsősorban az intézkedések összehangolásával, hiszen egy-egy jelentős tagállami intézkedés a szomszédos országokat is befolyásolja.

„Az Európai Unió a járvány első heteiben ebben nem jeleskedett, de mostanra világossá vált: össze kell hangolni például az élelmiszerek és orvosi felszerelések, gyógyszerek akadály nélküli szállítását a tagállamok között. Rövidtávon a tömeges tesztelés megteremtésén kell dolgozni. Ez a járvány megfékezésének leggyorsabb és legkönnyebb módszere. Ugyanilyen fontos a kórházi intenzív osztályok kapacitásának növelése. A védőmaszkok biztosítása nem függhet Kínától. Európai gyárakat kell erre ráállítani” – javasolta az RMDSZ képviselője.

A járvány hatásainak enyhítésére az Európai Parlament csütörtöki döntése a kohéziós alapból 37 milliárd eurót bocsát a tagállamok rendelkezésére, elsősorban egészségügyi célokra, a kis- és közepes vállalkozások és a munkahelyek védelmére. A Bizottság feloldotta a költségvetési szigort, az államháztartási hiányt most nem kérik majd számon a tagállamoktól, illetve az állami segélyezés, a gyorsított közbeszerzések is elfogadhatók lesznek.

Románia számára több mint 1 milliárd eurót irányítanak át a koronavírus elleni fellépéshez kapcsolódó tevékenységek finanszírozására: 483 millió eurót a még fel nem használt kohéziós költségvetés előfinanszírozásból, 637 millió eurót pedig úgy, hogy az idei márciusi és áprilisi strukturális alapok előlegét a Bizottság máris átutalja. Ugyanakkor Románia is részesül majd abból a több millió védőmaszkból és lélegeztetőgépből, amelyeket az EU a napokban beszerez és a szükségletek függvényében szétoszt a tagállamok között.

„Nagyon nehéz időket élünk Európában. Az RMDSZ EP-képviselőiként feladatunk most az, hogy arra ösztönözzük az Unió intézményeit, hogy együttműködjenek a tagállamokkal, és minden lehetséges segítséget megadjanak számukra a válság enyhítésére. Ezen dolgozunk itt, Brüsszelben” – nyilatkozta Vincze Loránt az ülést követően.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...
Erőteljes, provokatív, gondolatébresztő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ