Több mint 8 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban az ipari termelés
Vissza

Több mint 8 százalékkal nőtt az első nyolc hónapban az ipari termelés

8,2 százalékkal, munkanapokkal és szezonhatással kiigazítva pedig 8,9 százalékkal nőtt 2017 első nyolc hónapjában az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérten – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A növekedés mögött az áll, hogy nyers adatként a feldolgozóipar 8,9 százalékkal, a kitermelés 5,2 százalékkal, a gőz-, gáz-, villanyáram-ellátás és légkondicionálás pedig 1,8 százalékkal bővült. Munkanapokkal és szezonalitással kiigazítva a feldolgozóipar 9,1 százalékkal, a kitermelés 4,3 százalékkal, a gőz-, gáz-, villanyáram-ellátás és légkondicionálást biztosító szolgáltatások pedig 2,2 százalékkal gyarapodtak az idei év első nyolc hónapjában.

Augusztusban azonban az ipari termelés nyers adatként 8,9 százalékkal visszaesett az előző hónaphoz képest, a feldolgozó ipar pedig 10,1 százalékkal zsugorodott. A kitermelő ágazat 8,3 százalékkal, míg a gőz-, gáz-, villanyáram-ellátás és légkondicionálás 0,6 százalékkal bővült.

Munkanapokkal és naptárhatással kiigazítva ellenben 2 százalékos bővülést mértek augusztusban júliushoz képest. A kitermelés és a feldolgozó ágazat 6, illetve 2 százalékkal gyarapodott. A gőz-, gáz-, villanyáram-ellátás és légkondicionálás viszont 0,6 százalékkal visszaesett.

Az előző év azonos hónapjához képest augusztusban a román ipar termelése nyers adatként 10,3 százalékkal, munkanapokkal és szezonalitással kiigazítva pedig 9,8 százalékkal gyarapodott.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elhunyt Kulcsár Győző
A nacionalista nézeteiről ismert Mircea ...
Az alkotmánymódosítás megszavazására ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ