Tízezrek untoldoztak hétvégén Kolozsváron
Vissza

Tízezrek untoldoztak hétvégén Kolozsváron

Ma hajnalban ért véget a hatodik Untold fesztivál, amelyen – egy év kimaradás után – ismét tízezrek vettek részt. A fesztivál zenei kínálata, az előző évekhez hasonlóan, főként az elektronikus zene különböző műfajaira épült, olyan húzónevekkel, mint David Guetta, Martin Garrix, Steve Aoki, Ofenbach, Sam Feldt, Paul van Dyk, vagy Parov Stelar.

Hét színpadon folyamatosan zajlottak koncertek naponta, délután hat és hajnali öt óra között, a szervezők szerint pedig legalább száz országból érkeztek az Untold-rajongók és ahogy azt a helyszínen is megtapasztalhattuk, a fesztiválozók idén is töretlennek tűnő energiával kóstolgatták az Untold-élményvilágot. 

A korábbi évekhez hasonlóan, az Untold látványvilágát idén is – főleg az arénában kialakított nagyszínpadon – impozáns díszletek, a színek, fények játéka uralta, amelyeket a „felkelő Hold” motívumának jegyében terveztek meg. A korábbi években tapasztalt karneváli elemek sem maradtak el: az emberáradatban vonuló gólyalábas, mesebeli lények, furcsa figurák, táncosok, tűzfújók, zsonglőrök, bábok, dobosok, valamint a különféle performanszokat előadó artisták színesítették a Sétatér és az aréna környékét.

A nem-formális helyszíneken, egy-egy kisebb DJ-pult környékén is pillanatok alatt utcabálok, váratlan partik szerveződtek, és a táncoló emberek egyre növekvő forgatagot vontak magukkal.

A nagyszínpad sztárfellépői csütörtökön Steve Aoki, Tujamo, Tyga és Benny Benassi voltak. Pénteken a neves Martin Garrix, Fedde Le Grand és Paul van Dyk által kevert zenére buliztak a rajongók, szombaton pedig hatalmas tömeg gyűlt össze a Lost Frequencies, David Guetta, The Script, Tschami és Danny Avila show-jára. A DJ-k közül jó néhányan nem először léptek fel az Untoldon: Martin Garrix meg is jegyezte, hálás az untoldozók részéről tapasztalt hatalmas lelkesedésért, a publikum energiájáért, amelyet „páratlannak” nevezett. Szombat éjjel a világhírű DJ, David Guetta is azt emelte ki előadása közben, hogy „rendkívül hálás” mindazokért a pillanatokért, amelyeket az Untold fesztivál főszínpadán átélhet, hiszen közel két évig az ő életéből is kimaradt ez az élmény.

A tánc, a jókedv „ragályos” terjedése mellett azonban jogosan merülhet fel a kérdés: mennyire terjedt maga a koronavírus-járvány a fesztiválozók között s majd általuk, ugyanis az emberek nagy többsége nem viselt maszkot.

A rendezvény első napján, csütörtökön 30 és 40 ezer közötti volt az Untold területére belépők száma, pénteken viszont már több mint 69 ezren buliztak. A már megszokott módon, szombaton voltak a legtöbben az idei kiadáson, ezen a napon ugyanis több mint 75 ezren léptek be a fesztivál területére. A szombat éjféli David Guetta koncerten az aréna megtelt a műfaj rajongóival.

A szervezők még pénteken azt közölték, hogy a fesztiválozók 75 százaléka volt beoltva koronavírus ellen, ami – mint megjegyezték– jóval magasabb arány a romániai átoltottságnál. Tudatták továbbá, hogy szeptember 10-én, pénteken az Untolddal együttműködő 28 egészségügyi központban több mint háromezer embert teszteltek, és csak hat fertőzést igazoltak, esetükben a szokványos járványügyi protokollt alkalmazták, a bérleteket pedig majd felhasználhatják jövőre. Szombaton 7470 untoldozni vágyót teszteltek, és tíz esetben mutattak ki koronavírus-fertőzést.

„Felelősséget vállaltunk az iránt, hogy az Untold fesztivál az ország egyik legbiztonságosabb helye legyen. Uniós védettségi igazolással vagy negatív koronavírus-teszttel lehet kizárólag részt venni a rendezvényen (a hét év fölötti kiskorúaknak egyaránt), és meggyőződésünk, hogy ezzel az előírással rengeteg fiatalt ösztönöztünk arra, hogy beoltassa, vagy teszteltesse magát” – nyilatkozta még a fesztivált megelőző napokban Edy Chereji, az Untold kommunikációs igazgatója.

A csendőrség pénteken nyolc, szombaton húsz olyan esetről tett jelentést, amely kábítószer-fogyasztással, illetve forgalmazással kapcsolatos bűncselekménynek minősült. Pénteken 126 fesztiválozót kellett valamilyen sürgősségi gyorsbeavatkozással ellássanak a SMURD alkalmazottai: a felmerült gondok javarészét a helyszínen orvosolták, hat személyt kellett kórházba szállítani. Szombaton valamivel többen, 214-en szorultak elsősegélyre, közülük négyen kórházi kivizsgálásra és ellátásra is. A belügyminisztériumhoz tartozó különféle intézményeknek közel kétezer alkalmazottját vonták be a helyszín felügyeletébe, a közbiztonság ellátásába és a rendfenntartásba a fesztivál területén és környékén.

A fesztiválról készült fotóriportunkat ide kattintva tekinthetik meg. 


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás