Tízezer eurós állami támogatás elektromos autók vásárlására?
Csak 5000 euróba kerülne a Kolozsváron fejlesztett Go4two
Csak 5000 euróba kerülne a Kolozsváron fejlesztett Go4two
Vissza

Tízezer eurós állami támogatás elektromos autók vásárlására?

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által közzétett kormányzási program szerint az elkövetkező években oly módon terjesztenék ki a roncsprogramot, hogy az elektromos autókat vásárlók 10 ezer eurós támogatásban részesüljenek: a cél az, hogy 2018–2020 között legalább 100 ezer elektromos autó találjon gazdára. Ezzel párhuzamosan támogatnák a töltőállomások létesítését, hogy 2020 január 1-jéig azok száma elérje a 20 ezret. Mindez azt jelenti, hogy a kormány milliárdokat „pumpál” az autóiparba, hiszen már csak a vevőnként ígért 10 ezer eurós támogatás összértéke is egymilliárd euróra rúg – így a pesszimisták szerint nem kizárt, hogy mindez üres ígéret marad. Tavaly egyébként az év első 11 hónapjában 145 elektromos autó talált gazdára Romániában, míg 2015-ben mindössze 43. Térhódításuknak erős löketet adhat az a Kolozsváron fejlesztett elektromos autó, amely talán az idén piacra kerülhet, mindössze 5000 eurós áron.

Merész elképzeléssel rukkolt elő kormányzási programjában a Szociáldemokrata Párt (PSD): azt szeretné, ha a hazai utakon 2020-ban már több mint 100 ezer elektromos autó közlekedne, míg az elektromos töltőállomások száma elérné a 20 ezret. A cél teljesítése érdekében – amely az indoklás szerint egyaránt szolgálja a hazai autógyártást és az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeket – hathatósan támogatnák a töltőállomások létesítőit (köztük a közintézményeket, helyi önkormányzatokat), míg a magánszemélyeket 10 ezer eurós utalványokkal csábítanák át az elektro­mos autók piacára, a megújuló roncsprogram keretében.

Rossz nyelvek szerint a fentiekkel két baj van: egyrészt a hazai autóipar nem gyárt elektromos autókat, ennélfogva a program nem támogathatja a hazai autógyártást, másrészt kérdés, miből tudja majd finanszírozni a kormány a fentebb említett programokat. Az eddigi roncsprogram finanszírozását ugyanis az autók forgalomba íratásakor fizetendő ún. környezetvédelmi (korábbi regisztrációs) adóból állták, mely adót azonban nemrég eltörölték (azon 102 adó között van, amelyeket a „Dragnea-törvény” megszüntetett).

Az elektromos autók vásárlását tavaly első ízben támogatta Romániában az állam, a roncsprogram keretében 4500 eurós utalványt kapott elektromos autó vásárlására az a személy, aki ilyenre kívánta lecserélni 8 évesnél idősebb autóját.

A BMW i3 vezette 2016-ban az elektomos autók hazai piacát

Elektromos autóké a jövő

A PSD ígéretét akár valóra váltja, akár nem az új kormány, tény, hogy az elektromos autóké a jövő, nem csak azért, mert nem szennyezik a környezetet, hanem azért is, mert számos előnyük van a hagyományos meghajtású gépkocsikkal szemben. Ezek egyike, hogy gazdaságosabbak, továbbá fenntartásuk is olcsóbb: mivel viszonylag egyszerű autók, kevesebb olyan alkatrészük van, amelyet  kopás vagy meghibásodás miatt cserélni kell. Elfelejthetjük az olajcserét, a fagyásálló folyadékot, indítógyertyákat – legfeljebb a fémkeféket kell majd cserélni. Nem utolsó sorban pedig – külföldi tapasztalat szerint – különféle adókedvezményekkel, akár parkolók ingyenes használatával „szokás” kedvezni azoknak, akik jó példát mutatva az
elek­tro­mos autók mellett döntenek – persze kérdés, hogy a hazai helyi önkormányzatok mit vesznek majd át a nyugati mintából.

Addig is azon autóvásárlók egy része, akik az elektromos meghajtású járművek felé kacsintanak, egyelőre a hibrideket választják, amelyekben egyaránt van elektromos motor és hagyományos üzemű is. A hibridek azért is kelendőbbek – vélte Coman Noémi, a kolozsvári Toyota kirendeltség marketingese –, mert az elektromos autókkal ellentétben azokat nem kell külön feltölteni, mindent az autó végez (amelynek „energiavisszatöltő” rendszere a fékezés energiájával táplálkozik, s ez adja majd az áramot az elektromos motornak – szerk. megj.). Az elektromos motor kicsi sebességnél kapcsol be, így városban ideális az ilyen autó, hiszen autópályán például végig a hagyományos üzemanyagot „eszi”. Ez is mutatja, hogy a hibrid autó városi használatra van kitalálva. Két nagy előnye, hogy fenntartása sokkal olcsóbb (például az alternátor biztos nem fog elromolni, hiszen az nincs neki), ugyanakkor ha el akarjuk adni, használt autóként is nagyobb az értéke – magyarázta a Toyota képviselője, aki szerint a hibrid autóik kezdő ára a dízelmotoros felszereltségű  hasonló autókéval vetekszik. S hogy mi kellene az elektromos autók nagyobb térhódításához? 

– Elsősorban több töltőállomásra lenne szükség, mert az biztonságot nyújt arra, hogy használója nem marad az úton, továbbá több információs forrás, hiszen az emberek igen keveset tudnak az elektromos autókról – összegzett Coman Noémi. 

{Tovább olvasható még 1876 szó.}
Az első kolozsvári fecske A hazai egyik első elektromos autó tulajdonosa – nem véletlenül – a kolozsvári EnergoBit volt, az energetikai iparban érdekelt cég 2011-ben vásárolt egy Mitsubishi i-MiEV modellt. Országos szinten ez volt akkor a második eladott elektromos autó… „Nagyon elégedettek vagyunk azzal, ahogyan az autó működik, és az alacsony ü
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kampányt indít a rendőrség az ...
ActiveWatch – kiosztották az ...
Asztúria hercegnője-díj – Fred ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése