Tizenöt új dokumentumfilm készülhet mecenatúra-támogatással
Hat határon túli alkotót is támogatnak
Hat határon túli alkotót is támogatnak
Vissza

Tizenöt új dokumentumfilm készülhet mecenatúra-támogatással

Kilenc magyarországi és hat határon túli alkotó készítheti el dokumentumfilmjét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával – tájékoztatta az NMHH pénteken az MTI-t. A közlemény szerint az idei Ember Judit-pályázat első fordulójában a filmek gyártására 111,8 millió forintot ítélt oda a testület.

A dokumentumfilmeknek 2019. augusztus végéig kell elkészülniük, és az azt követő hónapokban mutatják majd be az alkotásokat a közmédia csatornái.

A tájékoztatás szerint Kerekes András Levelek a bolondokházából címmel rendezhet filmet egy asszony tragédiájáról, akitől ÁVH-s férje elvette közös gyermeküket, majd a nőt elmegyógyintézetbe záratta. Rozgonyi Ádám a Hazatérők című alkotásában a trianoni döntés után Magyarországhoz visszacsatolt Somoskő és Somoskőújfalu századfordulós történetét mutatja be.

Nagy Viktor Oszkár egy székelyföldi gyermekotthon három lakójának egy évét fogja végigkövetni a Tündérországban című alkotásában. Szentgyörgyi Bálint A vádlott vádló című filmjében a Nagy Imrére halálos ítéletet kimondó bíró, Vida Ferenc ellentmondásos szakmai életútját viszi képernyőre.

Pap Ferenc a Fehér Ház című alkotásban a Képviselői Irodaház múltját, a kommunista diktatúrában betöltött szerepét eleveníti fel, Király Levente Piedone nyomában! címmel Bud Spencerről fog forgatni, Kriskó László pedig, Példát mutatva Európának című filmjében a 450 évvel ezelőtti tordai Országgyűlésen a világon elsőként törvénybe iktatott vallásszabadság kapcsán járja majd körbe Erdély örökségét.

Dudás Viktor a Magyarország jazz élete egykor és ma című alkotásában a műfaj hazai történetét dokumentálja, míg Maróti-Agóts Ákos és Novák Tamás a legendás piarista paptanár, Jelenits István életéről készít filmet – annak azonos című könyve nyomán – Betű és lélek címmel – közölte az NMHH.

A határon túlról érkezett pályázók közül támogatásban részesítette a testület A Fili karnagya című filmmel jelentkező Bajna György rendezőt, aki a székelyföldi Gyermek-filharmónia vezetőjéről, Haáz Sándorról készít portrét. Maksay Ágnes a Szefket rejtélyben a kolozsvári születésű Széfeddin Sefket Tibor nemzetközi filmes karrierjét követi végig. Moldovai Katalin Peremvidéken című filmjének középpontjában az erdélyi Szántó Sándor református lelkész és Farkas Béla, a szórványfelekezet gondnokának munkája és barátsága áll majd. Répaszelet címmel Vargyasi Levente a répatermesztést két szálon – mezőgazdasági és gyári munkásokon – keresztül hozza közelebb a nézőkhöz.

A Bakancslista alkonyatban című mű Simó Ibolya rendezésében a székelyudvarhelyi szépkorúak társaságának tagjairól szól majd, a Volt egyszer egy autonómia című filmjében Fecső Zoltán pedig a Sztálin kérésére létrehozott székelyföldi Magyar Autonóm Tartomány elsorvadását ismerteti – tartalmazza a közlemény.

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ