Tíz lej
Vissza

Tíz lej

Napi tíz lejes utalványt szándékozna adni a Szociáldemokrata Párt (PSD) a 2019/2020-as tanévtől az elemistáknak, ha bizonyítást nyert, hogy a gyermek megjelent az iskolában az első tanórától az utolsóig. Az utalványt mindig visszamenőleg adnák, azaz októberben szeptemberre, novemberben októberre stb., s az intézkedést a 2020/2021-es tanévtől kiterjesztenék az V–VIII. osztályosokra is – kapta fel a sajtó a legújabb hírt.

A kormánypárt biztos azt is kiötli, hogyan összesítik majd a tanórákat végigülő nebulókat.  Valószínű, hogy a jelenlevő tanulók összeírásának bürokratikus intézkedését megint a pedagógusokra hagyják, hadd dolgozzanak ők is valamit, hiszen úgy is kevés papírmunkát végeznek a tanév során…

Másfelől, ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli – cseng a fülembe. Biza, a napi 10 lejes utalvány hónap végére felgyűl 200 lejre, ami elfogadható összeg, főleg, ha nem kell semmit csinálni érte azon kívül, hogy a gyermek végigüli a tanórákat – mint ahogyan azt egyébként is tennie kellene.

Emlékszem viszont, milyen nehezen szavazták meg a parlamentben az állami gyereksegély növelését. Emlékeztetőül: a 2019-es év elején a kétévesnél kisebb gyermekek még csak havi 200 lejt kaptak úgynevezett gyermekpénzként – ezt az összeget havi 300 lejre növelték –, a két évesnél nagyobb, ám a nagykorúságot el nem ért gyerekek állami segélyét pedig 84 lejről 150 lejre növelték.

A sajtó az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból kiindulva megállapította: jelenleg 1,65 millió gyermek tanul az elemi és a középiskolai ciklusban, a líceumi osztályokba 629 755 tanuló jár. Az 1,65 millió gyermek számára ez a napi tíz lej 456 millió lejt jelentene havonta, azaz több mint hárommilliárd lejt hét hónapos tanévre számolva. Ez pedig elég nagy összeg, amit a PSD-nek, pontosabban a kormánynak elő kell teremtenie. Most akkor felvetődik a kérdés: honnan lesz ennyi pénz? Melyik költségvetési tételt kurtítják meg? És tényleg nem lehetne hasznosabb dologra elkölteni ezt azt összeget?

A pénzre persze mindenkinek szüksége van: az elemistának, a középiskolásnak, de még a líceumi tanulónak is. Viszont az oktatási szakemberek régóta hangoztatják: a gyerekek lemorzsolódása az iskolából a nyolcadik osztály végén történik, főleg vidéki családoknál, akik nem tudják (nem akarják?) tovább taníttatni gyerekeiket a településen, és nincs pénzük arra, hogy városi iskolába, bentlakásba küldjék. Ebből is látszik, hogy a PSD ezen kezdeményezése mennyire kirakat jellegű. De akár abból is rájöhetünk erre, hogy nem tanulmányi eredménytől, jó magaviselettől teszi függővé ezt a juttatást, hanem a jelenléttől. Úgy tűnik, a PSD-s honatyáknak csak az számít, hogy a gyerek jelen legyen az órán. Ha végigalussza vagy végigrendetlenkedi, az már lényegtelen.

A dolog még nincs megszavazva, eldöntve, ám választási év előtt meglobogtatni az ilyesmit a pórnép előtt mindig jó: hátha valaki ráharap, meghatódik, és az idei elnökválasztáson, illetve a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon örömkönnyektől elhomályosult szemmel ráüti a pecsétet a PSD-re. Azt hiszem, végül is a kormánypártnak ez a végső célja ezzel az ötlettel. És ha a nagy garral beharangozott ötletből nem lesz semmi, akkor pihent agyú kormányunk és honatyáink majd kitalálnak valami még hajmeresztőbb ötletet. Ebben nincs semmi kétségem.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két új hulladékgyűjtő telephelyet ...
Álomvakáció a canzonetta, pizza, ...
Temesvár 30 - Tőkés László: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ