Titkos megállapodást kötött az MPP elnöke és Dăncilă?
Mezei tagadja, hogy engedett volna a PSD-nek
Mezei tagadja, hogy engedett volna a PSD-nek
Vissza

Titkos megállapodást kötött az MPP elnöke és Dăncilă?

A Dăncilă-kormány hivatalban maradására próbálta szavaztatni Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a párt két parlamenti képviselőjét a bizalmatlansági indítvány október 10-i szavazásán –közölte a Háromszék napilap.

A lap birtokába jutott egy olyan levél, amelyet a párt egyik parlamenti képviselője, Kulcsár Terza József írt október 28-án, több mint két héttel a kormány megbuktatása után Mezei Jánosnak, és amelyben a képviselő többek között a Dăncilă-kormány melletti szavazásra való pártelnöki felszólítást kifogásolta. A levél tartalmával szembesített MPP-elnök kitérő válaszokat adott a lap kérdéseire.

Kulcsár Terza József képviselő állítása szerint a bizalmatlansági indítvány szavazása előtt Mezei János találkozott Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnökkel, és titkos megállapodást kötött vele arról, hogy az RMDSZ parlamenti frakciójában politizáló két MPP-s képviselő nem fogja megszavazni a szociáldemokrata kormány elleni bizalmatlansági indítványt. A képviselő a levélben megemlíti, hogy a titkos találkozó tényét a párt három alelnöke is megerősítette számára. Hozzátette: a pártelnöki felszólítás ellenére megszavazta a bizalmatlansági indítványt, mert az MPP olyan jobboldali párt, amelynek meggyőződése szerint nem szabad ilyen megállapodásokat kötnie egy baloldali posztkommunista párttal, amely számos esetben bizonyította magyarellenes politikáját.

A képviselő levelében azt is a pártelnök szemére veti, arra szólította fel Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, hogy a liberális kormány támogatása feltételeként kérje Beke István és Szőcs Zoltán kegyelemben való részesítését.

“Számomra értelmezhetetlen, hogy te, aki bizalmi viszonyban vagy a szociáldemokrata párt elnökével, a kormányfővel, haszonszerzés helyett miért nem kérted vagy támasztottad feltételként a titkos találkozón Beke és Szőcs jogi helyzetének tisztázását?" - idézte a levélből a Háromszék napilap. Kulcsár Terza József azt is felrótta, hogy Mezei János nem egyeztetett a kegyelmi kérésről a terrorizmus vádjával elítélt székelyekkel, és tulajdonképpen beszennyezi becsületüket, hiszen aki ártatlan, nem kérhet kegyelmet.

Mezei János a Háromszék megkeresésére előbb valótlanságnak nevezte a Kulcsár levelében foglalt állításokat, majd árnyalta kijelentését. Úgy vélte, az MPP belső ügyeit a párt belső fórumain kell tisztázni, nem pedig a nyilvánosság előtt. Arra a konkrét kérdésre, hogy találkozott-e Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, azt válaszolta: “Találkozó esetleg volt”, hisz ők mindig nyitottak, mindenkivel egyeztetnek, hogy támogatást szerezzenek polgármestereik projektjeihez. Mezei nem a nyilvánosságra tartozó belső ügynek tekintette, hogy kérte-e a párt képviselőitől, hogy ne szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt.

Az október 10-i parlamenti bizalmi szavazáson az ellenzéki pártok öt szavazattal szereztek a szükségesnél többet a Viorica Dăncilă vezette baloldali kormány megmutatásához. A bizalmatlansági indítványt az RMDSZ 21 képviselője és 9 szenátora megszavazta. Az RMDSZ képviselőházi frakciójában két MPP-s politikus is tevékenykedik. Biró Zsolt és Kulcsár Terza József az RMDSZ és az MPP 2013-ban kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően az RMDSZ jele alatt szereztek mandátumot. Erre az a körülmény biztosított lehetőséget, hogy az RMDSZ civil érdekvédelmi szervezetként, az MPP pedig pártként van bejegyezve, és a törvények szerint valaki egy időben tagja lehet mindkét szervezetnek. Biró Zsoltot az MPP választmánya október 17-én kizárta a pártból, a döntés szabályszerűségét azonban a párt több politikusa megkérdőjelezte.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...
Kopjafát avattak az ékes énekek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva