Titkos képek: Dnipro és örökségvédelem diákszemmel
Vissza

Titkos képek: Dnipro és örökségvédelem diákszemmel

Szokványosnak korántsem mondható tárlatot állítottak össze az Apáczai-líceum örökségvédő diákjai: színes fonalak vezetnek végig Papp Ferencz 80 éves családi fotóalbumának különféle fejezetein, a gyerekkori kisfiúportrétól, régi kolozsvári fotóktól a karácsonyfás és a bolondozó legényképeken, katonafotókon át az egykori titkos szovjet városban készült képritkaságokig.

A diákok nem féltek a formabontó megoldásoktól, sikerült olyan kiállítást berendezniük, amely tartalmán túl a látványvilágával egy tinédzser figyelmét is képes megragadni. A fényképek egy szeméthalomból kimentett fényképalbumban málladoztak az apáczaisok által örökbefogadott Széki palota pincéjében mindaddig, míg egyik felfedező látogatásuk alkalmával a diákok rábukkantak és kimentették. A kiállítás megnyitóra tucatjával érkező vendégek meglepetést is hoztak.

Jövendőbeli muzeológusok, menedzserek, formatervezők, idegenvezetők, kurátorok, profi szakemberek ígéretét láthattuk a Széki palota diákcsapatában, amint a kiállítást, a megnyitót előkészítették, ahogyan a vendégeket fogadták, ahogyan kreatív ötleteiket megvalósították. A megnyitón Újvári Ildikó, a Szabadság főszerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket a Minerva alagsori galériájában, hangsúlyozva: a Minerva Művelődési Egyesület igyekszik támogatni a fiatalok kezdeményezéseit.

A Széki palota pincéjében, szemétkupacban megtalált fényképalbum eleinte csak regényes kuriózumnak tűnt, aztán egyre érdekesebbé vált a diákok számára, tanulmányozni kezdték, és a különleges képkockák nyomán született felfedezések csak tovább fokozták érdeklődésüket. Meglepetésük annál nagyobb volt, mikor az Erdélyi Audiovizuális Archívum segítségével elvégzett feldolgozás után felfejtették a képeket, és azok hátoldalán feliratokat is találtak. „Így derült ki, hogy amit mi Dunának véltünk, az tulajdonképpen a Dnyeper, és amit Kolozsvárként próbáltunk megfejteni, az igazából „Nyetropetrovszka”, azaz Dnipro, egy titkos ukrán város, ahonnan sem elköltözni, oda se beköltözni, és ott fényképezni sem volt szabad évtizedekig” – hangsúlyozta a csapat egyik tagja, Kerekes Ákos, aki kisebb performanszban ismertette a képgyűjtemény felbukkanásának körülményeit.

A tárlatot Újvári Dorottya művészettörténész méltatta, aki számottevő tapasztalattal rendelkezik családi fotók kutatása terén. Mint mondta, egy ehhez hasonló tárlaton nem feltétlenül a kiállított képek valóságtartalma fontos, hiszen egy családi album nem enciklopédia, hanem az számít, hogy a mai néző megtalálja a találkozási pontot az album készítőjével, illetve a diákokkal, akik a tárlatot összeállították. Lesznek fotók, amelyek megszólítanak, mindenkit esetleg egy másik, ugyanakkor a fényképek összekapcsolhatnak más családokkal, a társadalommal – mint ahogyan ez a megnyitón be is bizonyosodott. Az egyik látogató ugyanis ajándékot hozott: egy fényképet egy bizonyos Papp Ferenczről, aki 1941-ben katonaként a Szovjetunióban szolgált, és a képet kedvesének, Rozinak küldi. Pont, mint a Széki palota őreinek Papp Ferencze.

A kiállítás március 25-ig látogatható hétköznap 9–16 óra között (Jókai\Napoca utca 16.), érdeklődni a Szabadság szerkesztőségében. Vezetett látogatásokért kérik az érdeklődőket, hogy a Széki palota facebook-oldalra írjanak.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ