Tisztítják a Szent Mihály-templom külső kőfelületeit
Ami az állványzaton történik: a restaurálás menetéről értesültünk
Ami az állványzaton történik: a restaurálás menetéről értesültünk
Vissza

Tisztítják a Szent Mihály-templom külső kőfelületeit

A Szent Mihály-plébániatemplomnak nyugati főhomlokzata, északi és déli homlokzatának jelentős része fel van állványozva; arra voltunk kíváncsiak, milyen munkafolyama­tok zajlanak most, s melyek a restaurálásnak a közeljövőben esedékes szakaszai. A kivitelezéssel megbízott KÉSZ Zrt. építőipari vállalat képviselőjétől, Kovács Arnold projektmenedzsertől, létesítményfelelőstől megtudtuk: jelenleg a templom kőfelületeinek tisztításán dolgoznak; ez mindenekelőtt a homlokzati kövek közötti, cementes összetételű fuga eltávolítását feltételezi, majd a tisztítás előtt előszilárdítást végeznek azokon a helyeken, ahol a kőanyag állapota megkívánja. A munka hatalmas felületen zajlik, és nagy odafigyelést igényel, mivel a kőfelületek, faragványok helyenként meglehetősen rossz állapotban vannak. A jövő héten felállványozzák a külső homlokzatoknak megfelelő benti részeket, és október közepétől elkezdik a tetőszerkezet tatarozását.

– Jelenleg 2200 négyzetméternyi külső állványzat áll a Szent Mihály-plébániatemplom három homlokzata körül, ezen a felületen fogtunk neki az átfogó, több feladatot feltételező tisztítási munkálatoknak – magyarázta Kovács Arnold projektmenedzser.Az 1956–1957-ben végzett, Bágyuj Lajos építőmester által irányított helyreállítás alkalmával az akkor korszerűnek számító cementes fugát használták a homlokzatokon, amely viszont meglehetősen árt a mészkőnek, úgymond „megeszi” azt. Ma már van olyan hidraulikus, mészalapú kötőanyag, amellyel ez a fajta fuga helyettesíthető, és amely nem árt a kőanyagnak – magyarázta a helyszínen Kolozsi Tibor restaurátor, szobrászművész.

A kőfelület és a faragványok károsodásának mértéke az állványzat segítségével mérhető fel valójában (Rohonyi D. Iván felvételei)

Elmondása szerint a hatvan évvel ezelőtt felhordott fugát vésővel, vágószerszámok segítségével távolítják el a kövek közül. A kőfelület konkrét tisztítása előtt egy szilikátos anyag segítségével előszilárdítást végeznek azokon a részeken, ahol a kőanyag rossz állapotban van, hogy a további romlást, porladást megállítsák. A felületet aztán forgófejes homokfújóval tisztítják, amely alacsony nyomáson működik, illetve amelynek nyomása a kövek állapota függvényében szabályozható. A szórófej körkörös mozgást végez, így az oldalakról is képes ledobni a szennyeződést – tudtuk meg a szakembertől. A tisztítást követően következik a hiányzó részek pótlása, majd a felület újabb megerősítése. A kőfelület általában véve elég rossz állapotban van, azok a faragványok épebbek, amelyek a kapubélletekben, a párkányok alatt védettebb helyen találhatók. A kőanyag károsodásának több oka is van: az épületnek eleve van egy szerkezeti mozgása, amelynek folytán a kövek kissé kimozdultak helyükből, másrészt a nedvesség, por, a kipufogógázokból a kénhidrogének, mind olyan tényezők, amelyek ártanak – magyarázta a restaurátor. Másrészt, az sem elhanyagolandó szempont, hogy a legutóbbi átfogó felújítás óta hat évtized is eltelt már. A szükséges pótlásokhoz Magyarvistából szállítanak majd mészkövet, innen hozott köveket használtak a kiegészítésekhez a Bágyuj Lajos által irányított restauráláson is. – Az Andrásháza – Vista – Egeres mészkővonulat köveit hosszú ideje használják már, a plébániatemplom építésekor is valószínűleg ebből a vonulatból származó köveket hoztak – tudtuk meg.
– A templom kőfelületének károsodásai valójában most térképezhetőek fel teljes mértékben, hogy az állványzat segítségével jól megközelíthetőek a falak – emelte ki Kovács Arnold projektmenedzser, hozzátéve: a jövő hét második felétől bent a templomban is felállványozzák majd a külső homlokzatoknak megfelelő falrészeket, október közepétől pedig nekilátnak a tetőszerkezet javításának is; a szerkezeti elemeket kijavítják, és ahol szükséges, cserélik is ezeket. Bíznak abban, hogy a hideg idő beálltáig, decemberig sikerül a felállványozott külső felület tisztítását befejezni. A templomot a szentmisék alkalmával egyelőre még megnyitják a hívek számára.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

San Franciscóban betiltják az ...
Iraki elnök: Washington nem indíthat ...
Festmények filmen, film a Bohéméletben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ