Tisztelethiány
Vissza

Tisztelethiány

Újabb belpolitikai válság van a láthatáron, bár tegnap úgy tűnt, hogy valamiféle kompromisszum körvonalazódik a Szociáldemokrata Párt (PSD) boszorkánykonyháján, és Liviu Dragnea pártelnök, valamint Mihai Tudose miniszterelnök mégsem viszi kenyértörésig a köztük kialakult konfliktust. Igazán ma lesz egyfajta végkifejlet, amikor a PSD vezetőségi tanácsában dönteni fognak arról, hogy lesz-e kormányátalakítás.

A háttérkormányzás akadozik Dragneának. Tudose távolról sem olyan könnyen mozgatható báb, mint ahogy azt a PSD vezére remélte. Nem kizárt, hogy Tudose két malomban őröl, és hosszú távon az a célja, hogy véget vessen Dragnea politikai pályafutásának, kiteljesítve ezáltal saját politikai ambícióit és szolgálatot téve a mély államnak, amelytől a kormányfő sem teljesen idegen.

Hathatós támogatást kap ez irányban politikai értelemben is, nem véletlen, hogy Klaus Johannis államelnök azonnal tárgyalt Tudoséval, mihelyt kiderült, hogy a kormányfő kormányátalakítást akar. Ez utóbbinak a tétje elég könnyen átlátható, hiszen Dragneának a kormányon belüli befolyása Sevil Shaideh miniszterelnök-helyettesen keresztül valósul meg. Ha pedig őt sikerült Tudosénak félreállítania, akkor Dragnea alól könnyen kicsúszhat a talaj, zendülés törhet ki ellene pártjában.

{Tovább olvasható még 322 szó.}
A hatalmi harcon túl gazdasági és társadalmi szempontból aggályos a belpolitikai konfliktus esetleges elmélyülése és elhúzódása. A gazdaság szempontjából Románia jól áll. Éppen tegnap – az idén másodszor – egymilliárd euró értékű, tíz éves lejáratú euró-kötvényt bocsátott ki Bukarest, amelyre 2,7-szeres túljelentkezés volt, így a kötvények hozama 2
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elhunyt Kulcsár Győző
A nacionalista nézeteiről ismert Mircea ...
Az alkotmánymódosítás megszavazására ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ