Tiltakoznak a szakszervezetek az adóügyi módosítások miatt, tüntetésekre készülnek
Vissza

Tiltakoznak a szakszervezetek az adóügyi módosítások miatt, tüntetésekre készülnek

A társadalmi párbeszéd tanácsának összehívását szorgalmazza az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség annak érdekében, hogy ne alakuljon ki konfliktus az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendelet életbe lépése nyomán.

Az Alfa Kartell mai, vasárnapi közleménye szerint a kormány lesz felelős azokért a társadalmi konfliktusokért, amelyek e rendelkezések nyomán kialakulnak majd, ezért már elkezdte a belső egyeztetést a 2019 elejére tervezett tiltakozó megmozdulásokról.

A szakszervezeti szövetség felrója a kormánynak, hogy a társadalmi partnerekkel való előzetes egyeztetés nélkül fogadta el az adóügyi intézkedéseket tartalmazó, 2018/144-es sürgősségi kormányrendeletet, amely gyakorlatilag befagyasztja a közalkalmazotti béreket - állítják. Ez alól csak az állami hatóságok vezetői képeznek kivételt, nekik ugyanis automatikusan nő a fizetésük a minimálbér emelkedésével, ami diszkriminációnak számít a többi közalkalmazottal szemben – olvasható a közleményben. Úgy vélik, előbb a különféle különnyugdíjakat kell megszüntetni illetve a különjuttatásokat korlátozni, ha megszorításokra van szükség, nem pedig azoknak a bérét kell csökkenteni, akik a súlyos személyzethiány miatt túlóráznak, vagy stresszes, veszélyes körülmények között dolgoznak. Az Alfa Kartell ugyanakkor a magánnyugdíjalappal kapcsolatos módosításokkal, illetve azzal is elégedetlen, hogy 2019 szeptemberéig befagyasztják a nyugdíjpont értékét. Az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő szakszervezetek is elégedetlenségüket fejezték ki az intézkedésekkel kapcsolatban, és hasonlóan, tiltakozások sorozatát helyezték kilátásba jövő év első felére – tájékoztat az Agerpres.


A 2019. január 1-jétől életbe lépő adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendeletet múlt héten fogadta el a Viorica Dăncilă vezette kabinet, és szombaton jelent meg a Hivatalos Közlönyben. 
 

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...