Tiltakozik a Musai-Muszáj: Boc kitöröltette a magyar feliratokat a régi Kolozsvárt ábrázoló óriás poszterekről FRISSÍTVE
Vissza

Tiltakozik a Musai-Muszáj: Boc kitöröltette a magyar feliratokat a régi Kolozsvárt ábrázoló óriás poszterekről FRISSÍTVE

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport tiltakozik a Kolozsvári Városháza diszkriminatív és történelemhamisító óriás posztere ellen. A városháza alkalmazottai a délután folyamán eltávolították az óriás posztert.

Az idei Kolozsvári Városnapokon a Polgármesteri Hivatal a Főtér nyugati sarkára egy, a XX. század elejéről származó, a Státus Palotákat ábrázoló kép óriás poszter - reprodukcióját helyezte ki.  

A poszter sajnálatos módon meghamisítja a történelmet. Az eredetihez képest a városháza poszteréről eltávolították a magyar vonatkozású üzletneveket és feliratokat (csak azokat), ezzel tagadva a város történelmi multikulturális identitását. 

A városháza gyakorlata egyaránt sértő a Kolozsvár román és magyar közössége számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez. 

A rendezvény szervezőinek hivatali kötelessége úgy dolgozni, hogy a Kolozsvári Városnapokat a város összes lakosa egyaránt a magáénak tudhassa. Ezzel együtt - a Musai-Muszáj korábbi felhívásai ellenére - a Városnapok kommunikációja (plakát, programfüzet, szórólapok, weboldal, brand, feliratok) továbbra is egynyelvű. Sajnálatos módon azonban, a történelemhamisítás idei gyakorlatával a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szintet lépett az magyarellenességben, és tette ezt éppen a Nagy Egyesülés centenáriumi évében - áll a közleményben.

Felszólítjuk a polgármesteri hivatalt, hogy május 18-a, péntek 15 óráig távolítsa el történelemhamisító és diszkriminatív posztert, ellenkező esetben a Musai-Muszáj csoport feljelentés tesz a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ellenőrzik az oltóhelyeket a ...
Digitalizált hangfelvételeket tett ...
Mennyi oltóanyag semmisült meg eddig ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ