Tiltakozási hullám a BBTE-n?
Vissza

Tiltakozási hullám a BBTE-n?

Japán sztrájkot, de akár általános sztrájkot fontolgat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és hallgatói, mivel a tanügyminisztérium közelmúltban megfogalmazott rendelete nyomán nyolc egyetemnek kevesebb helyet hagytak jóvá a következő tanévre. Közülük négy az ország legjobb és nagy múltú egyetemei közé tartozik. A BBTE-n 29 alapképzéses, 200 mesteris és 48 doktori hellyel lesz kevesebb.

– Szomorúan vettük tudomásul azt is, hogy nem létezik algoritmus, amely alapján a tanügyminisztérium leosztotta a helyeket. Olyan egyetemek kapnak kevesebb helyet és pénzt, amelyek nemzetközileg elismertek. A rendelet csak a kezdete annak az irányzatnak, amely a minőség róvására mehet. Ha a helycsökkentéssel azokat az egyetemek sújtja a szaktárca, amelyek a nemzetközi rangsorban nagyon jó helyen szerepelnek, azt hangsúlyozza, hogy ránk nincs szükség – nyilatkozta Soós Anna magyar tagozatért felelős rektorhelyettes a BBTE vezetősége által szervezett sajtótájékoztatón ma délelőtt. 

– Egyértelműen azt látjuk, hogy a helyek odaítélésével a minisztérium  nagyon sajátos kritériumokat próbál alkalmazni, amivel nem a minőséget, hanem egyéb sajátos érdekeket érvényesít.  Nem értjük, hogy miért ezt az álláspontot képviseli a szaktárca, mert ezzel Románia nemzetközi láthatóságát és minőségét veszélyezteti. A helycsökkentéssel sújtott bukaresti egyetem beadványára érkezett minisztériumi válaszból olyan negatív tendencia körvonalazódik, amely távlatilag negatívan hat a romániai egyetemek rangsorolására és a minőségi kritériumok átrendezésére – folytatta Soós Anna magyar tagozatért  felelős rektorhelyettes.

– Látszólag arról van szó, hogy levágtak néhány helyet. Azok a helyek, amelyeket nálunk most levágtak a doktori iskolánál, egy kisebb egyetemen a teljes doktori iskolát jelentik. A minisztérium úgy véli, hogy támogatni kell a vidéki vagy kisvárosi környezetből származó és ott iskolát végző diákokat, de ezt a helyzetet úgy oldja meg, hogy a helyeket visszaosztja a helyi egyetemeknek, és levágja a nagyobb egyetemektől, amelyek pont ezt a réteget emelték fel. Nyolc egyetem kapott kevesebb helyet, ezek közül négy az ország legnagyobb és legjelentősebb egyeteme, miközben a resica-i, târgoviste-i és suceava-i egyetemek több helyet kaptak, mint eddig. Miközben a volt kommunista tömbhöz tartozó országokban jelentős befektetéseket eszközölnek a felsőoktatásban, Romániának azzal kell szembesülnie, hogy nemcsak a nyugat-európai, hanem a környező országok egyetemeivel sem vehetjük fel a versenyt – vélekedett Markó Bálint minőségbiztosításért felelős rektorhelyettes. 

Daniel David kutatásért felelős rektorhelyettes elmondta: írásban kért magyarázatot a tanügyminisztériumtól, hogy milyen számítások alapján szabták meg a helyeket, de választ nem kapott. Ezért az egyetem szenátusának hétfői ülésén David javasolni fogja japán sztrájk és ezt követően általános sztrájk kirobbantását. David szerint a tanügyminisztérium újragondolja a felsőoktatást úgy, hogy az elmúlt két évtizedben létrejött új romániai egyetemeknek nagyobb fontosságot tulajdonít, mint amennyit megérdemelnek, teszi mindezt a hagyományos, nagymúlt egyetemek rovására. Dan Lazăr finanszírozásért felelős rámutatott: a helycsökkentés miatt az egyetemnek 8,2 millió lejjel kevesebb pénzből kell gazdálkodnia. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Charlotte Rampling Arany ...
Korodi Attila: tárgyalunk a kormánnyal ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • „Minél több házból esténként világosság ...
  • Életműdíj, gumicukorból
  • Centenárium más szemszögből
  • Búcsú doktor Lőwy Károlytól
  • A lélekről beszélgettünk...