Tiltakozási hullám a BBTE-n?
Vissza

Tiltakozási hullám a BBTE-n?

Japán sztrájkot, de akár általános sztrájkot fontolgat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és hallgatói, mivel a tanügyminisztérium közelmúltban megfogalmazott rendelete nyomán nyolc egyetemnek kevesebb helyet hagytak jóvá a következő tanévre. Közülük négy az ország legjobb és nagy múltú egyetemei közé tartozik. A BBTE-n 29 alapképzéses, 200 mesteris és 48 doktori hellyel lesz kevesebb.

– Szomorúan vettük tudomásul azt is, hogy nem létezik algoritmus, amely alapján a tanügyminisztérium leosztotta a helyeket. Olyan egyetemek kapnak kevesebb helyet és pénzt, amelyek nemzetközileg elismertek. A rendelet csak a kezdete annak az irányzatnak, amely a minőség róvására mehet. Ha a helycsökkentéssel azokat az egyetemek sújtja a szaktárca, amelyek a nemzetközi rangsorban nagyon jó helyen szerepelnek, azt hangsúlyozza, hogy ránk nincs szükség – nyilatkozta Soós Anna magyar tagozatért felelős rektorhelyettes a BBTE vezetősége által szervezett sajtótájékoztatón ma délelőtt. 

– Egyértelműen azt látjuk, hogy a helyek odaítélésével a minisztérium  nagyon sajátos kritériumokat próbál alkalmazni, amivel nem a minőséget, hanem egyéb sajátos érdekeket érvényesít.  Nem értjük, hogy miért ezt az álláspontot képviseli a szaktárca, mert ezzel Románia nemzetközi láthatóságát és minőségét veszélyezteti. A helycsökkentéssel sújtott bukaresti egyetem beadványára érkezett minisztériumi válaszból olyan negatív tendencia körvonalazódik, amely távlatilag negatívan hat a romániai egyetemek rangsorolására és a minőségi kritériumok átrendezésére – folytatta Soós Anna magyar tagozatért  felelős rektorhelyettes.

– Látszólag arról van szó, hogy levágtak néhány helyet. Azok a helyek, amelyeket nálunk most levágtak a doktori iskolánál, egy kisebb egyetemen a teljes doktori iskolát jelentik. A minisztérium úgy véli, hogy támogatni kell a vidéki vagy kisvárosi környezetből származó és ott iskolát végző diákokat, de ezt a helyzetet úgy oldja meg, hogy a helyeket visszaosztja a helyi egyetemeknek, és levágja a nagyobb egyetemektől, amelyek pont ezt a réteget emelték fel. Nyolc egyetem kapott kevesebb helyet, ezek közül négy az ország legnagyobb és legjelentősebb egyeteme, miközben a resica-i, târgoviste-i és suceava-i egyetemek több helyet kaptak, mint eddig. Miközben a volt kommunista tömbhöz tartozó országokban jelentős befektetéseket eszközölnek a felsőoktatásban, Romániának azzal kell szembesülnie, hogy nemcsak a nyugat-európai, hanem a környező országok egyetemeivel sem vehetjük fel a versenyt – vélekedett Markó Bálint minőségbiztosításért felelős rektorhelyettes. 

Daniel David kutatásért felelős rektorhelyettes elmondta: írásban kért magyarázatot a tanügyminisztériumtól, hogy milyen számítások alapján szabták meg a helyeket, de választ nem kapott. Ezért az egyetem szenátusának hétfői ülésén David javasolni fogja japán sztrájk és ezt követően általános sztrájk kirobbantását. David szerint a tanügyminisztérium újragondolja a felsőoktatást úgy, hogy az elmúlt két évtizedben létrejött új romániai egyetemeknek nagyobb fontosságot tulajdonít, mint amennyit megérdemelnek, teszi mindezt a hagyományos, nagymúlt egyetemek rovására. Dan Lazăr finanszírozásért felelős rámutatott: a helycsökkentés miatt az egyetemnek 8,2 millió lejjel kevesebb pénzből kell gazdálkodnia. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, ...
Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve ...
Mátyás, Széchenyi, Emese és Imre a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ