Tiltakozás a román Trianon-törvény ellen
Vissza

Tiltakozás a román Trianon-törvény ellen

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szerint újra az állampolitika szintjére emelt magyargyűlölet lett a nemzetstratégia Romániában. A dokumentum szerint a trianoni békeszerződés dátumát, június 4-ét romániai ünnepnappá nyilvánító törvény a magyarság intézményesített megalázása. A társelnökök megállapították: a jogszabály „sajnálatos módon illeszkedik az elmúlt hetek magyarellenes kirohanásainak sorába”. Az EMSZ megállapította: sem a Trianon-törvény, sem az elmúlt hetek „magyarellenes uszításai" nem szolgálják a románok és magyarok közötti békés együttélést és együttműködést. Arra bátorított ugyanakkor, hogy „a polgári engedetlenség összes eszközével, békés, de határozott módon tagadja meg ennek a magyarellenes törekvésnek a megvalósulását”.

Az RMDSZ álláspontját szerdán a parlamentben ismertette Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Kijelentette: a román többségnek felelőssége van a romániai magyar kisebbségért, hiszen Románia nemcsak Erdély területével, hanem az erdélyi magyarokkal, a magyarok kulturális örökségével és múltjával is gazdagodott. „Egy erős, magabiztos, bűntudat nélküli többség soha nem fitogtatja hatalmát, nem hoz létre szándékosan olyan helyzeteket, amelyben a másik megalázottnak érzi magát, ahol őt kigúnyolják, megbélyegzik” – állapította meg. Kelemen Hunor a törvény elfogadását a Klaus Iohannis államfő által három héttel ezelőtt elindított magyarellenességi versengés részének tekintette. „Önök azt hiszik, hogy a magyarellenesség felmutatásával meg is oldották Románia problémáit”.

Az emberi jogok érvényesítéséért harcoló Active Watch bukaresti egyesület csütörtökön arra kérte Klaus Iohannis államfőt, hogy ne hirdesse ki a Trianon megünnepléséről szóló törvényt. Az egyesület úgy értékelte, a román államnak arra kellene törekednie, hogy a magyar nemzetiségű állampolgáraiban érzelmi kötődés alakuljon ki iránta. „Ezt azonban nem lehet erővel vagy olyan intézkedésekkel elérni, amelyek figyelmen kívül hagyják az érzékenységeiket, hanem épp ellenkezőleg, elismervén, tisztelvén és megünnepelvén a kulturális sajátosságaikat”. Az Active Watch egyesület úgy vélte, a Trianon-nap semmi újat nem hoz a románoknak, akik december elsején, az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés évfordulóján is az Erdéllyel való egyesülést ünneplik. Szerinte a Trianon-nap egyedüli hatása egy nem kívánt feszültség keltése a magyar közösséggel.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Osztrák Nagydíj: Bottas nyerte a nyári ...
Újra kinyitja kapuit a Louvre
I. liga, rájátszás: felső- és alsóházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ