TIFF-megnyitó: együtt a film által, húsz éve
Vissza

TIFF-megnyitó: együtt a film által, húsz éve

Húsz év hosszú idő, még akkor is, ha legtöbbször úgy érezzük, csakúgy pörögnek a napok egymás után. Húsz év alatt emberek válnak felnőtté, családok formálódnak át, városok váltanak arculatot vagy épp fesztiválok fejlődnek jelentős és meghatározó kulturális eseményekké. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idén huszadik kiadásához érkezett, a július 23-i, péntek esti megnyitón pedig nem csupán az elmúlt két évtizedet ünnepelték, hanem a járványhelyzet miatt szűkösebbre szabott tavalyi fesztiválért is kárpótolták a közönséget.

Az biztos, hogy régen látott ekkora tömeget a Főtéren Mátyás király: a TIFF megnyitójára ugyanis közel 1500 néző gyűlt össze az óriás kivetítő előtt, a vörös szőnyeg két oldalán. A TIFF idei spotjában szereplő dákok – a Terra Dacica Aeterna és az Omnis Barbaria hagyományőrző csoportok tagjai – is jelen voltak a nyitó ünnepségen, de még mobil koronavírus-tesztelő és oltóközpont is várta szükség esetén az érkezőket.

Az eseményen – amelyen az előző évek tapasztalatai ellenére kivételesen egyetlen percig sem esett az eső – elsőként Tudor Giurgiu fesztiváligazgató köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve: a tavalyi kiadás után idén végre újra a fesztivál régi, megszokott, járvány előtti hangulata és szellemisége érvényesülhet. Elmondta, számára ez a húsz év azt jelzi, hogy a fesztivál képes megváltoztatni sorsokat: a TIFF igazi győzelme az, hogy az évek során a velük dolgozó önkéntesek, szervezők és a különböző workshopokon, projektekben résztvevő gyermekközönség soraiból is sokan választották a filmszakmát. Tudor Giurgiu ezeknek a fiataloknak ajánlotta az idei, huszadik kiadást. 

Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu a megnyitón

A fesztiváligazgató kiemelte: több szempontból is a legnehezebb év volt az idei a TIFF történetében, hiszen a kulturális minisztérium váratlanul 65 százalékkal csökkentette a fesztivál támogatását, de végül állam- és városvezetők segítségével sikerült „az utolsó száz méteren” megoldást találni az anyagi problémákra, hogy a jubileumi kiadás valóban jubileumi lehessen. Idén 165 filmet tekinthetnek meg a mozikedvelők, valamint közel 900 meghívott érkezik Kolozsvárra a fesztivál ideje alatt, többek között Spanyolországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Indiából, Mexikóból és Magyarországról.

Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója a spanyol válogatás filmjeit ajánlotta a résztvevőknek, valamint kiemelte a járványhelyzet ellenére rekordszámú, 45 román alkotást is, amelyek a fesztivál ideje alatt megtekinthetők. Beszéde végén Mihai Chirilov a román újhullám „hercegnőjének”, a július elején elhunyt Luminița Gheorghiu színésznőnek ajánlotta a fesztivált.

Emil Boc polgármester az oltási kampányt vezető Valeriu Gheorghiță katonaorvossal érkezett a megnyitóra. A polgármester ünnepi beszédében megköszönte a TIFF szervezőinek, hogy hírét viszik Kolozsvárnak a világban a fesztivál által. „A kultúra az oxigént jelenti a demokrácia számára” – fogalmazott Emil Boc, hozzátéve: a társadalom alapja az oktatás és a kultúra, a TIFF pedig mindkettőt magas szinten szolgáltatja.

A Corona Events produkciója a megnyitón

Az eseményen meglepetésekkel és különleges fellépőkkel is készültek a szervezők: levetítettek egy kisfilmet, amely az elmúlt húsz év szervezési folyamataiba engedett betekintést, majd a közönség előbb a bukaresti Amadeus zenekar előadását hallgathatta meg, végül a Corona Events nevet viselő olasz artistacsoport látványos produkciója zárta a beszédek sorát és engedte át a terepet a nyitófilmnek. Az est zárómomentuma ugyanis a Szenvedélyes szomszédok (The People Upstairs) című romantikus spanyol vígjáték volt, amelyet Kolozsvár mellett további tizenkilenc településen egyidőben láthattak a mozikedvelők.

(Borítókép: a huszadik TIFF megnyitója Kolozsvár Főterén. Fotók: Vlad Cupșa)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ma ünnepeljük a magyar dráma napját
Két hét múlva kezdődik a 21. ...
TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás