TIFF – Mától mozizhatunk szabadtéren
Ajánló az első napok programjából
Ajánló az első napok programjából
Vissza

TIFF – Mától mozizhatunk szabadtéren

Ma kezdődik a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és egészen augusztus 9-ig várja hazai és külföldi kínálatával a filmkedvelőket. A fesztivál idén reflektorfénybe állítja az olasz alkotásokat és a filmtörténet egyik legelismertebb rendezője, a 100 éve született Federico Fellini előtt is tiszteleg ikonikus filmjeinek levetítésével. A kialakult helyzetre való tekintettel búcsút kell intenünk a beltéri mozizásnak, helyette az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett tucatnyi szabadtéri helyszínen vetítik a filmkülönlegességeket. A hivatalos versenyprogramban idén 12 film indul a fődíjért, a zsűriben pedig két magyar személyiség is helyet kapott: Székely Csaba dramaturg és Hatházi András színművész. Magyar alkotásokból sem lesz hiány, hiszen idén nyolc magyar film tekinthető meg a TIFF ideje alatt.

Bár a 19. TIFF-en az előző évekhez képest kevesebb filmből válogathatnak az érdeklődők, panaszra így sincs ok, hiszen a külföldi és hazai felhozatal is erős, nagy klasszikusok és ropogós premierek kerülnek a szabadtéri helyszínek vetítőire.

Federico Fellini legendás Nyolc és fél című filmje két Oscar-díjat, valamint nyolc jelölést vívott ki magának. A történetben Guido, a filmrendező szeretne visszavonulni és elbújni a világ elől, de minden kísérlete kudarcba fullad, hiszen nem csupán felesége és szeretője üldözi, hanem az a rengeteg ember is, aki tőle vár újabb nagy sikerű filmes munkát. Eközben a főszereplőt álmok és gyerekkori szorongások gyötrik. A filmet két időpontban is vetítik a TIFF-en: augusztus 1-jén, 21.30-tól a George Coșbuc Főgimnázium udvarán, valamint augusztus 9-én, 23.45-től János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán.

A The Painted Bird című fekete-fehér háborús dráma, amelyet Václav Marhoul írt, rendezett és készített, a Jerzy Kosiński azonos című regényének adaptációja. A közel három órás alkotás történetében egy fiatal zsidó fiú, aki végig alig beszél, a második világháború idején menedéket keresve halad át Kelet-Európa vidékein és útja során tanúja lesz a mindenhol jelenlévő erőszaknak. A filmet augusztus 2-án, 23.15-től a Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépületének udvarán és augusztus 9-én, 23.45-től a Báthory István Elméleti Líceum udvarán tekinthetik meg az érdeklődők.

A Dan Chişu által rendezett 5 minute történetében egy bukaresti moziban két nő kapcsolatáról szóló film vetítése kezdődik el. Nemsokára több néző is feláll és hevesen összeszólalkozik a helyi LGBT-közösség jelenlévő tagjaival. A sajtó azzal vádolja meg a csendőrséget, hogy nem avatkoztak be a konfliktusba, amelynek eredményeként egy fiatal is megsérült és kórházba kellett szállítani. A film Nicu Holban sorsáról szól, aki a csendőrség csapatát vezette, és bemutatja a kivizsgálás folyamatát is, amelyet a fiatal újságíró, Liliana Calomfir kezdeményezett. A filmet augusztus 3-án, 21.30-tól a Transilvania telepen és augusztus 5-én, 23.45-től a George Coșbuc Főgimnázium udvarán vetítik.

Az Ilya Khrzhanovskiy által rendezett DAU. Natasha egy kísérlet eredménye és sokak szerint a Berlinale egyik legmegosztóbb és leghatásosabb filmje volt. A forgatás kezdetén az ukrán Harkov közelében felállítottak egy stúdiót, amelyet a sztálini korszakot megidéző városrészként rendeztek be és benépesítettek színészekkel, zenészekkel, filozófusokkal, akikből utcaseprők, rendőrök, pultosok, kutatók, vagy egyszerű átlagemberek lettek, életüket pedig szigorúan a sztálini korszak keretei között kellett élniük. A kamerák mindeközben végig, három éven keresztül forogtak, de hogy éppen hol és mikor, azt nem mindig közölték a szereplőkkel. A forgatott anyagból összesen 14 filmet és sorozatot vágtak össze, ezek egyike a DAU. Natasha, amely a kihagyhatatlan alkotások között szerepel az idei TIFF-en. A film megtekinthető augusztus 4-én, 23.45-től a Hójában, a Néprajzi Múzeum területén, valamint augusztus 9-én, 21.30-tól a Iulius Parkban.

(Borítóképet készítette: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ