TIFF 2020: vetítések a Bánffy-kastélyban és az Arkhai Szoborparkban
Vissza

TIFF 2020: vetítések a Bánffy-kastélyban és az Arkhai Szoborparkban

Idén bővített programmal várja a filmkedvelőket a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) két hagyományossá vált helyszíne, a bonchidai Bánffy-kastély és a magyarfenesi Arkhai Szoborpark.

A kastélyba augusztus első hétvégéjén, elsején és másodikán várják az érdeklődőket. Szombaton, augusztus 1-jén 21:30-tól Friedrich Wilhelm Murnau 1926-os Faust című némafilmjét vetítik, amelyet élőben kísér a francia zongorista és zeneszerző Jean-François Zygel. Ezt követően éjféltől vetítik a Quentin Dupieux által rendezett Deerskin című thriller-vígjátékot, amelynek főszereplője az első Oscar-díjas olasz színész, Jean Dujardin.

A vasárnap estét Bao Nguyen Be Water című dokumentumfilmje nyitja 21:30-kor, amely a színész és sportoló Bruce Lee személyiségét mutatja be népszerű filozófiáját véve alapul: „Ürítsd ki az elmédet, légy alaktalan, formátlan, mint a víz.” A kastély-hétvégét a Le Choc du futur című film zárja 23:45-től, amelyet a Nouvelle Vague együttes alapító tagja, Marc Collin rendezett. A film bemutatja az elektronikus zene kezdetét és berobbanását a '70 -es években.

A magyarfenesi Arkhai Szoborpark augusztus 7. és 9. között, három estén át szolgáltat helyszínt a TIFF szabadtéri vetítéseinek. A hétvégét augusztus 7-én, pénteken 20 órától az Osoianu nővérek koncertje nyitja meg, amely az autentikus román folklór világát eleveníti meg. Ezt követően vetítik 21:30-tól Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst és Ebba Sinzinger alkotását, a Lemn című dokumentumfilmet, amelynek központi témája az illegális fakitermelés és fakereskedelem. Az este még ezzel sem ér véget, hiszen levetítik román közönség előtt első alkalommal Milcho Manchevski Willow című drámáját.

Az ország egyik leghosszabb ideje működő alternatív rock zenekara, a Vița de Vie lép fel augusztus 8-án, szombaton 20 órától a parkban. Ezt követően két filmet vetítenek, amelyek különböző valóságokat mutatnak be, mégis közös pontjuk a korrupció: 21:30-tól látható az egyméteres moldvai autópálya történetét bemutató 30 de ani și 15 minute című film premierje, amelyen jelen lesz a kezdeményező Ștefan Mandachi is, 23:45-től pedig Grímur Hákonarson filmje, a The Country kerül vászonra, amely korrupcióról, hűségről szól, és egy nő küzdelméről, aki saját kezébe akarja venni sorsa irányítását.

Vasárnap, augusztus 9-én 20 órától a kolozsvári Tokos zenekar hagyományos magyar népzenéjét hallgathatják az érdeklődők, 21:30-tól pedig a világhírű Federico Fellini 1973-as Amarcord című komédiáját vetítik. A vetítésekre a helyek száma korlátozott, a belépőjegyek értékesítését július 21. után kezdik meg a tiff.eventbook.ro weboldalon, valamint a TIFF Official App alkalmazáson belül.

(Borítókép: TIFF / Chris Nemeș) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ