TIFF 2020 – ajánló a következő napok vetítéseiből
Vissza

TIFF 2020 – ajánló a következő napok vetítéseiből

Abban egyetérthetünk, hogy a mozizás teljesen szubjektív élmény, hiszen mindenki másként látja, értelmezi és érzi az adott filmet. A bőség zavarában viszont már néhány gondolat is segítségünkre lehet, ha nem tudjuk eldönteni, melyik filmre üljünk be (jelen esetben ki) az esti órákban. A 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál keddi és szerdai programjából szemezgettünk.

Az idei filmkínálat is lehetővé teszi, hogy a világ különböző pontjain készült alkotásokat nézhessünk meg a kolozsvári és környékbeli helyszíneken, de a TIFF Magyar Napja így is kiemelkedik a programból. Idén ráadásul nem csupán egy nap áll a közönség rendelkezésére, hogy magyar filmeket nézhessen, hanem rögtön három. Augusztus 4-én, 21.30-tól tekinthető meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című filmdrámája, amely Brassóban játszódik, mégis a skandináv bűnügyi történetekre emlékezteti a nézőt.

Augusztus 5-én, 21.30-tól a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán és augusztus 6-án, 23.30-tól az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán vetítik Tóth Barnabás Akik maradtak című drámáját, amely egy kamaszlány és egy középkorú férfi megható egymásra találását mutatja be a második világháború utáni Magyarországon.

Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című vígjátékában egy vámpír látogat a 70-es évek Magyarországára, a titkosszolgálat pedig megpróbálja leleplezni. A filmet az érdeklődők augusztus 5-én, 21.30-tól tekinthetik meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán.

A TIFF művészeti vezetője, Mihai Chirilov sem hagyja ajánlás nélkül a filmkedvelőket. A 2020-as Berlinale Arany Medve díjas filmjét kínálja az érdeklődőknek: a Mohammad Rasoulof által rendezett There is no evil négy felkavaró halálbüntetés történetén keresztül mutatja be az iráni rezsimet. A filmet augusztus 4-én, 21.30-tól vetítik a Főtéren.

Az idei versenyprogramban 12 filmet válogattak be, amelyekben idén egyaránt helyet kap az erotika, a fekete humor és a családi dráma is. Augusztus 4-én, 21.30-tól  a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem udvarán vetítik az Amir Homayoun Ghanizadeh által rendezett A Hairy Tale című bizarr, mégis ízléses fekete komédiát, 23.45-től a Báthory István Elméleti Líceum udvarán pedig Zoé Wittock Jumbo című elsőfilmjét, amely egy fiatal nő határtalan szerelméről szól. A két filmmel kapcsolatban Mihai Chirilov úgy fogalmazott: az alkotások által bemutatott fetisizmust látni kell ahhoz, hogy elhiggye az ember.

A Dorian Boguță által rendezett Legacy a Román Filmnapok egyik ígéretes debütfilmje, amely egy zongorista zavaros és felkavaró sorsáról szól. Az érdeklődők augusztus 5-én, 00.00-tól tekinthetik meg a Transilvania telepen (Club Transilvania).

(Borítókép: jelenet a Valan című filmből, amelynek főszereplője Krisztik Csaba)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ