TIFF 2018: bejelentették az első tíz filmcímet
Vissza

TIFF 2018: bejelentették az első tíz filmcímet

Máris kezdhetnek listát írni a filmkedvelők, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezői ugyanis bejelentették a jövő évi rendezvényük első tíz filmcímét. A közleményből az is kiderül, hogy a 2018. május 25. és június 3. között zajló fesztiválra a velencei és a San Sebastian-i szemléken megméretkezett alkotások érkeznek Kolozsvárra.

Samuel Maoy Foxtrot című  rendezése elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját. A drámát és fekete komédiát ötvöző alkotás egy izraeli család történetét dolgozza fel, a film főszereplője Lior Ashkernazi, aki már ismert a TIFF közönsége számára a Big Bad Wolves és a The Wanderers című produkciókból.

Hafsteinn Gunnar Sigurdsson neve sem ismeretlen, az izlandi rendező szintén visszatérő vendége a TIFF-nek, jövőre az Under the Tree című filmjével lesz jelen Kolozsváron, amely az idei Velencei Filmfesztivál Orizzonti válogatásában szerepelt. Sigurdsson tragikomikus alkotását díjazták a zürichi és a hamptonsi szemlén, derül ki a közleményből.

Ammore et malavita címmel, a Maretti testvérek olasz maffiáról szóló musicalje is látható majd, a Nápolyban játszódó maffiatörténet a velencei filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt.

A Susanna Nicchiarelli által írt és rendezett Nico, 1988 című alkotás Christa Päffgen (Andy Warhol múzsája) életrajzi filmje, a produkció elnyerte a Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíját.

Ugyancsak ebben a kategóriában szerepelt a Caniba című dokumentumfilm, ahol megkapta a szekció zsűrijének különdíját, a Lucien Castaing-Taylor és Verena Paravel antropológusok által jegyzett alkotás Issei Sagawa japán kannibál életét vizsgálja.

Savi Gabizon Longing című feketekomédiája, amely Velencében és Jeruzsálemben is közönségdíjat kapott, egy valószerűtlen házasságról és egy férfiról szól, aki elkezdi „tanulni” az apaságot, miután tudomást szerez arról, hogy meghalt a fia, akinek a létezéséről nem is tudott.

A Venice Days szekció fődíjasa, a Candelaria is szerepel a nyilvánosságra hozott tíz filmcím között, Jhonny Hendrix Hinestroza filmjének érdekessége, hogy egy egyik napról a másikra élő hetvenes kubai házaspár kezébe adta a kamerát, a történet további részéről jövő májusban tudhatnak meg részleteket a filmkedvelők.

A San Sebastian-i fesztivál FIPRESCI-díjas filmje is szerepel a TIFF-válogatásban, António Méndez Esparza Life and Nothing More (Aqui y allá) című filmjének operatőre Barbu Bălăşoiu. A rendező amatőr szereplőkkel dolgozott, a film egy észak-floridai szegény közösség életét állítja előtérbe.

Ugyancsak San Sebastianban díjazták Jon Garano és Jose Mari Goenaga alkotását, a Handia címet viselő film a zsűri különdíját nyerte el. A 19. században játszódó történet a világ legmagasabb emberéről és a legösszetartóbb családokat is szétziláló hírnévről szól.

Diego Lerman Una Especie de Familia című filmje szintén a család törékenységéről szól, az argentin rendező alkotása Chicagóban a nagydíjat, San Sebastianban pedig a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

További filmcímeket a következő hetekben hoznak nyilvánosságra a szervezők, olvasható a közleményben. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sürgősségi rendelettel módosították az ...
Ismét kihallgatják Liviu Dragneát a ...
Jogi precedens: megsemmisítették a Şova ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3