Tévénézés egykor és ma: semmi sem vész el, csak átalakul
A tévhittel ellentétben nem csökken a tévé népszerűsége
A tévhittel ellentétben nem csökken a tévé népszerűsége
Vissza

Tévénézés egykor és ma: semmi sem vész el, csak átalakul

Egyre gyakrabban hallható az a felvetés, hogy az emberek már nem szeretnek tévét nézni, a tévénézés idejétmúlt szórakozás avagy tevékenység – főleg, amióta az interneten megtalálni minden műsort, filmet és sorozatot. Ám pont ennek az ellenkezőjére világított rá a Cannesban szervezett MIPTV nevű tévés konferencia nyitóelőadásaként bemutatott kutatás: az Eurodata TV Worldwide szervezet adatai szerint az elmúlt 25 évben alig csökkent a tévé előtt eltöltött órák száma. Az említett, a francia Médiamétrie közvélemény-kutató egyik részlegeként működő szervezet 95 országban mérte a tévénézési szokásokat, kimutatva: az internet és a különböző internetes filmes szolgáltatások nem elvesznek, hanem épp fordítva: hozzátesznek a tévéműsorok népszerűségéhez. Ennek egyik fő oka, hogy a fiatalabb nemzedékek itt nézik szívesebben a kedvenc tévéműsoraikat, nem élő közvetítésben, vagyis mindössze a tévénézési szokások változtak.

A 95 országban végzett kutatás eredményei szerint az emberek naponta átlag két óra és 56 percet töltenek a tévékészülék előtt, viszont az eredmények kontinensekre bontva nagyon eltérőek. A legtöbbet az Észak-amerikai országokban néznek tévét, naponta 4 óra és 3 percet töltenek a készülék előtt az amerikaiak és a kanadaiak. Őket követik az európaiak, 3 óra és 49 percces átlaggal, majd az oroszok és brazilok következnek, a sort pedig az ázsiaiak zárják „mindössze” 2 óra és 25 perccel.

A kutatás kimutatja: Dél-Amerikában még mindig nő a tévé előtt eltöltött idő, az európaiak esetében évek óta stagnál ezen a rendkívül magasnak mondható értéken, míg az Észak-amerikaiak és ázsiaiak esetében valamelyest csökkent. Az elmúlt 25 évben, globális szinten mérve, a tévé előtt eltöltött idő vajmi keveset változott.

Egyre népszerűbbek a streaming oldalak

Az a szokás, hogy valaki este 7 órakor üljön le megnézni kedvenc hírműsorát – mert az pont akkor kezdődik a tévében –, eltűnőben van: az élő tévéközvetítés nézése valóban hanyatlik a számos technikai újításnak köszönhetően.

A tévészolgáltatók és -csatornák már régóta lehetőséget biztosítanak arra, hogy programjaikat, műsoraikat ne csak a közvetítés pillanatában lehessen követni, hanem azok megtekinthetőek legyenek később is a szolgáltatónál vagy az interneten, a csatornák oldalain. Így, ha valaki lemarad a kedvenc hírműsoráról, kettőt kattint a szolgáltató által kapott „dobozban”, és máris megnézheti az elmulasztott híreket.

A filmek, sorozatok esetében sincs ez másképp, azok is elérhetőek az interneten a különböző streaming szolgáltatóknál. Ezek közül talán a legnépszerűbb az amerikai Netflix – amely nemrég vált elérhetővé Romániában is –, de ide tartozik az Amazon, az HBO GO vagy a Hulu is. Ezekre előfizetve online követheti a néző kedvenc filmjeit, sorozatait, többszáz alkotás közül válogathat, de gyakran arra is lehetősége van a fogyasztónak, hogy a filmszinkron vagy a feliratozás nyelvét is kiválassza.

A kutatás kimutatta, ezek a tartalomszolgáltató oldalak is a tévéknek kedveznek. Az említett időben eltolt vagy „ismétlésként” megtekintett műsorok miatt ugyanis 8%-kal emelkedett átlagban a tévénézéssel töltött idő abban a 35 országban, ahol ezt a tényezőt is mérték a kutatás során.

Ez az érték a fiatal felnőttek, a millenálisoknak nevezett nemzedék körében (1980 és 2000 között születtek) globális szinten még magasabb, összesen 11%-kal növeli a tévénézéssel eltöltött időt. A nemzedék kedvenc műsorai közé a valóság-showk, illetve a fiataloknak szóló sorozatok kerültek fel. Ezen műsorok esetében gyakran a duplájára nő az interneten való műsorfogyasztás az élő közvetítés megtekintéséhez képest – derül ki a kutatásból.

Az idei év tévés trendjei

A kutatás mindezek mellett arra is kitért, hogy milyen programok, műsorok lesznek idén közkedveltek. Kiderült, egyre népszerűbbek azok a tévéprogramok, amelyek a hagyományos párkapcsolatokat prezentáló – főleg az ismerkedést és szakítást feldolgozó – műsorokat ötvözik valamilyen más típusú műsorral. Ilyen hibrid műsor például a Szerelem első dalra című vietnámi társkereső-játékshow, amelyben zenei ízlés szerint válogatnak maguknak párt a szingli versenyzők. A társkeresők közösen adnak elő egy duettet, viszont a felkészülés alatt nem láthatják egymást. A duett közös eléneklésekor látják a társkeresők először egymást, s amennyiben végigéneklik a dalt, egy párrá válnak.

{Tovább olvasható még 343 szó.}
A párkapcsolati szakításokat feldolgozó műsorok is fénykorukat élhetik 2018-ban. A tanulmány példaként a francia Szakítás címűt hozza fel, amely egyfajta szociális kísérlet is: a műsor azt kívánja feltérképezni, ha a szakítás, válás szélén levő párok – egy főműsoridős tévéprogramban! – párterápiára járnak, és ott próbálják megoldani problémáikat, m
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elődöntős Simona Halep Cincinnatiban
Számítógépes támadások pénzintézetek ...
Pennsylvaniában háromszáz katolikus pap ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hol vagytok, ti híres kolozsvári nők?
  • Örüljünk és ügyeljünk
  • Csád, ahol a szinte semmit is ...
  • Boldog kutyák ünnepe a magyarfenesi ...
  • Lelkecskék