Tetanusz: mese vagy valóság?
Vissza

Tetanusz: mese vagy valóság?

A tetanuszról, mint valami nagyon rossz dologról minden bizonnyal mindenki hallott már. De valószínűleg sokaknak nem egészen tiszta és világos, hogy mi is ez, eszik-e vagy isszák. Mindamellett, hogy az embernél is nagyon csúnya és nehezen kezelhető betegségről van szó, az állattartókat duplán is érinti a téma.

A betegséget okozó baktérium, ékes latin nevén Clostridium tetani mindenhol, gyakorlatilag minden tárgyon jelen van. Szúráskor, vágáskor, harapáskor a kórokozó bekerül a szövetekbe, ahol, ha megfelelő körülmények vannak, szaporodik, és sok-sok méreganyagot termel, ami az idegrendszert és az izmokat bénítja. Melyek a megfelelő körülmények? Oxigénhiány, meleg, nedves környezet, amiket mind megkap egy mély és vékony sebnél, például szegbe lépéskor, harapáskor pici a seb a bőrön, de mélyre hatol. A bőr hamar begyógyul, így máris optimálisak a körülmények a baktérium számára.

Az első tünetek általában 1–3 héttel a sérülés után jelentkeznek. Sérülés, ami annyira pici is lehet, hogy a gazda sokszor észre sem veszi. Tünetek: felhúzott fülek (szinte a fej búbjára), tágra nyílt szemek, ijedt tekintet, hátrahúzott szájszélek – a tipikus arcmimika miatt úgy tűnik, mintha nevetne az állat.  A száját nem tudja kinyitni, nyelési problémái vannak, emiatt folyik a nyála. Minden apró neszre összerezzen, gyenge fényre is hunyorog. A végtagok merevek, nehezen jár az állat. Előrehaladottabb állapotban az egész test merev, hintalószerű a testtartás, fekvő pozícióban is mereven elállnak a lábak. Végül lebénulnak a légzőizmok, és az állat elpusztul.

Kisállatoknál szerencsére kezelhető a betegség, ha időben észreveszi a gazdi, hogy baj van. Nagyon hosszas a gyógyulási folyamat, hetek, de akár hónapok is eltelhetnek, amíg teljesen magához tér az állat. Első napokban-hetekben intenzív terápiára van szükség: a tetanusz elleni szérum mellett fontos a seb alapos tisztítása, agresszív antibiotikumos kúra, nyugtatás, illetve, ha annyira súlyos a helyzet, hogy az állat nem tud enni-inni, perfúziót kell adni neki. Az elfekvő betegeknél különös figyelmet kell fordítani a vizelet és a széklet ürítésére.

De mint mindig, tetanusz esetében is sokat számít a megelőzés: szúrt, harapott, vagy bármilyen mély seb esetén nagyon alaposan ki kell mosni a sebet oxigénes vízzel, ez elpusztítja a kórokozót.

Védőoltás nincs a kutyáknál.

Ami a jó hír, hogy aránylag ritka betegségről van szó, de bármikor bármi gyanúsat észlelünk az állatnál, fontos minél hamarabb szakemberhez fordulni. Sokszor 1–2 nap is élethalál kérdés lehet...

Dr. Robu Júlia, állatorvos


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ