Terrortámadás Új-Zélandban két mecset ellen, 49-re emelkedett a halottak száma
Hunyadi Mátyás, Szilágyi Mihály és Serban Cantacuzino neve a gyilkos fegyvereken
Hunyadi Mátyás, Szilágyi Mihály és Serban Cantacuzino neve a gyilkos fegyvereken
Vissza

Terrortámadás Új-Zélandban két mecset ellen, 49-re emelkedett a halottak száma

Negyvenkilencre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte Mike Bush rendőrfőkapitány.

A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét – mondta a rendőrfőkapitány, aki “nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet. A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták. A miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken.

Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben.

A rendőrség felszólította a lakosokat, hogy a következő órákban ne menjenek ki az utcára, és az iskolákat bezárták. Twitter-bejegyzésben közölték: a hatóságok minden erejükkel próbálják kezelni a rendkívül veszélyes helyzetet, mivel a fegyveres elkövető továbbra is szabadon van.

Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy három férfit és egy nőt vett őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál. Neve Brenton Tarrant28 éves ex-edző, akiről kiderült, hogy Anders Behring Breivik inspirálta, és meg akarta bosszulni azt a “többezer halált, ami a külföldi hódítók okoztak”. Értesülések szerint Tarrant fehér feliratokat írt a fegyverére, sőt még a tárakra is. Egyes értelmezések szerint a feliratok a bevándorlásellenes nézeteivel kapcsolatosak, olyan történelmi eseményeket is megjelölt, mint például Bécs 1683-as török ostroma. Két magyar és egy román név is felkerült, az egyik Hunyadi Jánosé, aki John Hunyadiként szerepel a fegyveren, a másik Szilágyi Mihályé, mindkét magyar hadvezér 1456-ban megvédte Nándorfehérvárat a török hódítóktól. Ami a román neveket illeti, az egyik Serban Cantacuzino, Havaselve uralkodója, aki a törökök szövetségeseként vett részt Bécs ostromában, de aki állítólag szalmával töltött lövedékekkel lövetett, hogy a célbe vett keresztényeknek ne essen bántódásuk. (Forrás: MTI, 444.hu, hotnews.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...
Kiesett az U-BT, lemondott Mihai ...
Oltean Csongor: „Az EU rendezheti az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ