Ternovszky Béla előtt tiszteleg a Filmio, ingyenesen nézhető három alkotása
Vissza

Ternovszky Béla előtt tiszteleg a Filmio, ingyenesen nézhető három alkotása

Vasárnap éjfélig ingyenesen tekinthető meg minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje, a Macskafogó és folytatása, a Macskafogó 2. – A sátán macskája, valamint a Modern edzésmódszerek című 1970-es rövidfilm a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján. A válogatással a 80. születésnapját ünneplő Ternovszky Béla munkássága előtt tiszteleg a Filmio, amely a rajzfilmrendező alkotásai mellett különféle mese- és ifjúsági filmeket is kínál gyereknap alkalmából az egész családnak – olvasható az NFI honlapján.

Mint írják – és amint arról mi is beszámoltunk – május 23-án ünnepelte 80. születésnapját Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, ebből az alkalomból teszi négy napon át ingyenesen nézhetővé három alkotását a Filmio.

A számos nemzetközi koprodukcióban – többek között a Pumukli című népszerű rajzfilmben – is közreműködő Ternovszky Béla első önálló rajzfilmje az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek című animációs fekete komédia volt, amely számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat is nyert – írják. Az abszurdba hajló kisfilm a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, forgatókönyvét a sziporkázó Nepp József írta.

1986-os bemutatásakor több mint négy és félmillióan nézték meg, a következő évben Oscar-delegált lett és azóta is korosztálytól függetlenül az egyik legnépszerűbb rajzfilm a Macskafogó, Ternovszky Béla első egész estés alkotása. A film története szerint Grabowskinak, a 007-es egérügynöknek ki kell menekítenie Pokyóból egy szuperfegyver titkos tervét, amelynek segítségével az egerek le tudnának számolni a létüket fenyegető macskaszindikátussal. A macska-egér civilizáció közegébe helyezett akcióvígjáték a Csillagok háborúja és a James Bond-szérián ironizál, legendás figurái, gyakran idézett párbeszédei valamennyi néző számára hivatkozási alappá váltak – fogalmaznak az alkotás kapcsán.

Kiemelik: a népszerű Macskafogó húsz évvel később kapott folytatást, amely 2008-ban a legnézettebb magyar mozifilm lett. A Macskafogó 2. – A sátán macskája forgatókönyvét szintén Nepp József írta és a jól ismert karakterek mellett megismertet a Stanley nevű újságíró egérrel, valamint a titokzatos őserdei borzzal is. Stanley egy közép-pafrikai macskakolónia fogságába esik, akik az egerek leigázására készülnek, miután megtudják, hogy a civilizált világ macskái mind megszelídültek. Segítségükre az alvilág főistenének egyik helyettesét hívják, miközben Grabowski a 20 éve nem használt Macskafogót igyekszik megjavítani – áll a leírásban.

A három alkotás rövid regisztrációt követően ingyenes nézhető a www.filmio.hu honlapon május 23-tól, csütörtöktől kezdődően május 28-án, vasárnap éjfélig. Az NFI összeállításában továbbá kiemelik: az ingyenes filmek mellett a Filmio tematikus rajz- és ifjúsági filmválogatással köszönti a legfiatalabbakat is gyereknap alkalmából. A gyűjtésben olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi, a Vízipók-Csodapók, a János vitéz, illetve a Vili, a veréb, az újabb alkotások közül pedig a népszerű Kufli-filmek, a Salamon király kalandjai, vagy a Lengemesék

Borítókép forrása: www.nfi.hu


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mozgósítási gyakorlat Székelyföldön
Tiltakoznak a rendőrségi alkalmazottak
Japán sztrájk az egészségügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Boné Ferenc-per: 20 év letöltendő ...
  • Magyarságfóbia