Természetvédelmi Világszövetség: évente 230 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe
Vissza

Természetvédelmi Világszövetség: évente 230 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe

Mintegy 230 ezer tonna műanyag hulladék kerül évente a Földközi-tengerbe, és megfelelő intézkedések hiányában 2040-re ez a mennyiség megduplázódhat - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A legnagyobb mennyiségű hulladékot Egyiptom bocsátja a Földközi-tengerbe, évi 74 ezer tonnányit, a sorban Olaszország és Törökország következik évi 34 ezer, illetve évi 24 ezer tonnával - derül ki a IUCN jelentéséből.

A tanulmány a Földközi-tenger medenceterületéhez tartozó 33 országból származó adatokra alapoz. A partvidék, illetve a Földközi-tengerbe ömlő folyók menti területek népsűrűsége miatt, illetve a tenger földrajzi elhelyezkedéséből adódó félig zárt jellege miatt ezt a területet világviszonylatban a műanyagszennyezés által leginkább érintett térségnek tekintik, amely fokozottan ki van téve a műanyag felhalmozódásának - mutat még rá a tanulmány.

„A műanyagszennyezés a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák, valamint a biodiverzitás hosszú távú romlásának forrása” - emlékeztetett Minna Epps, a IUCN Tengeri és Sarki Kutatóprogramjának igazgatója. Szerinte a szennyezésnek rendkívül káros hatása van a tengeri állatokra, amelyek a különböző műanyagdarabok fogságába kerülhetnek, vagy lenyelhetik azokat és elpusztulnak. A szervezet kidolgozta az úgynevezett vörös listát, amelyre a kihalófélben levő állatfajok kerültek fel.


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A közösség szolgálatába állítják a ...
Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ