Terítéken a színész – bemutató a Színház és Televízió Karon
Vissza

Terítéken a színész – bemutató a Színház és Televízió Karon

Hommages: a Mesterek Szavai – meditáció a színészetről, két színben címmel tartanak bemutatót a BBTE Színház és Televízió Kara Magyar Színházi Intézetének harmadéves, alapképzésen (BA) végző diákjai szombaton, január 28-án, este 7-től, az Intézet Farkas utca 4. szám alatti székhelyén.

 „A modern színház születésének és alakulásának szelektív története performatívan elmondva, így foglalhatnánk össze előadásunkat, amely két igényből született: hogy rendszerezzük azokat az alkotókat, akik ránk a legnagyobb hatást tették, valamint, hogy egyfajta work demonstration-ként megmutassuk azon gyakorlatokat, technikákat, azt a tréninget, amellyel az elmúlt időszakban foglalkoztunk. Az effajta demonstrációk egy hibrid műfajhoz tartoznak: technikai megmutatás, de vannak drámai elemei is; esszé, de történetmesélés is; a színész önnön magát tárja fel, de karaktert is játszik. Nem könnyű műfaj, de jó esély az őszinteségre. Az őszinteségre való törekvésre. És a főhajtásra.” – vallják az előadás létrehozói.

Az Hommages: a Mesterek szavai két, egymástól dramaturgiai építkezésben, esztétikában, sőt műfajban is elkülönülő epizódja az idő szövetén is két részre tagolja az előadást: az első a XX. század első felének alkotóit taglalja (önálló címe: Forradalmárok, reformerek, utópisták), míg a második részben a XX. század második felében alkotó rendezők gondolatai vannak fókuszban (ennek címe: A Színház Új Testamentuma).

Az előadás az idei végzősök második nyilvános előadása, az első a Hatházi András által rendezett Mennyi?. Mindkét produkció rendszeresen műsorra kerül a tanév folyamán. Az előadások további ütemezéséért, valamint egyéb hírekért érdemes követni az Intézet Fb-oldalát, valamint a szinikolozsvar.wordpress.com és a teatroblog.wordpress.com oldalakat.

                                                                                                        *

Hommages: a Mesterek Szavai meditáció a színészetről, két színben

1. szín: Forradalmárok, reformerek, utópisták (a XX. század első fele)

2. szín: A Színház Új Testamentuma (a XX. század második fele)

Játsszák: Balogh Dorottya, Csont Noémi, Erdei Emese, Geszti Timea, Matola Norbert, Vári Vivien, valamint Sebők Maya (m.v.).

Zenei felkészítés: Incze Gergely Katalin

Koreográfia: Györgyjakab Enikő

Technikai munkatárs: Almási Attila

Vezetőtanár: Köllő Csongor

Maximális nézőszám: 40 fő. Helyfoglalás e-mailen: helyfoglalasmszi@gmail.com, vagy telefonon: 0264-590 066 (naponta 9-15 között, kapcsolattartó: Szőcs Gyöngyi). Belépés ingyenes!

(Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotó: György Tamás)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Futószalagon osztották a pénzt a ...
Sporthírek röviden a nagyvilágból
CNCD: nem diszkriminált a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ