Tékás évadzáró gálaműsor Szamosújváron
Vissza

Tékás évadzáró gálaműsor Szamosújváron

Hagyományos évadzáró gálaműsorral zárták a tanévet idén is Szamosújváron a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum szabadtéri színpadán, ahol a népdal-, néptánc és hangszeroktatásra járó diákok léptek fel.

Fodor Emőke

 

A szamosújvári Téka Alapítvány keretében kézműves foglalkozásokra (agyagozás, gyöngyfűzés) járhatnak a gyerekek, illetve néptáncot, népdalt tanulhatnak vagy akár zenélhetnek is a hagyományos népi hangszereken. Az elemisek a népi kultúráról választott tantárgy keretében tanulhatnak: a jeles napokról, hagyományokról, tárgyi és szellemi néprajzról szereznek ismereteket. Hét csoportban 150 gyerek járt délutánonként a Tékába kézműveskedni, köztük román anyanyelvűek számára létesített csoport is volt.

Az előadást az Ördöngös zenekar kezdte, akiknek az idei Fölszállott a páva műsorban szurkolhatunk. Oktatóik és irányítóik Fodor Róbert és Kisfaludi Attila. Az elemi osztályok mindegyike népi gyermekjátékokkal lépett fel, a tanító nénik tanították be nekik. Simó István kisebb tanítványai (Juhos Bálint, Csorba Adél) gyerekdalokat, a közepesek (Takács Oszkár, Török Dávid) széki dallamokat, a nagyobbak (Zsekán Máté, Vigh Andrea, Faragó Ingrid) udvarhelyszéki dallamokat hegedültek. Szabó Bence tanítványa, Fodor Kristóf, széki zenét húzott. Kisfaludi Attila tanítványai: Molnár Ádám és Balla Péter mezőségit muzsikáltak. Hangszeroktatásra 28-an jártak az idén.

A táncosok öt csoportban léptek fel, a 3–4. osztályosok, illetve az ötödik osztályosok mezőségit táncoltak (Székely Melinda, Feketelaki Tibor és Szabó Bence oktatták őket), a Kaláka csabaújfalusi táncokat mutatott be. Both Zsuzsa és József tanítványai, az első és másodikosok népi gyermekjátékokat, a Kiskaláka pedig felcsíki táncokat adott elő. Ezen öt csoportban 110 gyerek tanult néptáncot.

Katona Annamária népdalkórusa szerdánként tanult újabbnál újabb népdalokat, ezekből mutattak be párat. A kisiskolások képezik a Rozmaring népdalkórus utánpótlását. Ők két csoportban jártak énekelni, 70-en.

A szervező Téka Alapítvány minden évben a tanévzáró gálán összegyűjtött összeget jutalomkönyvek vásárlására ajánlotta fel. Idén 613 lej gyűlt össze.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Liviu Dragnea nem mond le!
Vb-2018, E-csoport, 2. forduló: ...
Dragnea lemondását követeli az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ