Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak befogadóképességét
Vissza

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak befogadóképességét

Növelni szándékszik az egészségügyi minisztérium a nagy egészségügyi központok befogadóképességét, de az erről szóló döntést alapos felmérés előzi meg – jelentette ki szerdán Kolozsváron Nelu Tătaru. Az egészségügyi miniszter a nap folyamán Marosvásárhelyre majd Kolozsvárra látogatott. Mindkét helyszínen arról beszélt: gondoskodni fognak róla, hogy mindenhol legyenek intenzív terápiás ágyak tartalékban, arra az esetre, ha tovább súlyosbodik a járványhelyzet. "Reméljük azonban, hogy ha betartjuk a szabályokat, nem fog minden hely betelni" - fogalmazott.

Tervezik az egészségügy személyzet bővítését is azokkal a rezidens orvosokkal, akiknek van képesítésük a sürgősségi ellátásban és jelenleg nincs munkahelyük, nyilatkozta.

A szerdai közel ötezer új fertőzéses esettel kapcsolatban kifejtette: a tesztek száma is lényegesen megnőtt, ehhez kell viszonyítani az újabb rekordnak minősülő esetszámot. Utalt arra: a csütörtöki kormányülésen módosítják a fertőzöttek ellátására vonatkozó szabályzatot úgy, hogy a tünetmenteseket, vagy más betegségekkel nem rendelkező enyhébb eseteket otthoni elkülönítésben, a házi orvos felügyelete alatt kezelhessék.

Tătaru minisztert a nozokómiális, vagyis a kórházi tartózkodás idején megszerzett fertőzésekről is kérdezte a sajtó. Klaus Iohannis államfő egy nappal korábban ugyanis azt nyilatkozta: meglepőnek tartja, hogy az elmúlt hónapokban egyetlen Covid 19-el fertőzött beteg esetében sem jelentettek nozokómiális fertőzést, márpedig kizárt, hogy ilyen ne fordult volna elő tekintettel a járvány előtti helyzetre.  A romániai egészségügy mindig is „híres” volt arról, hogy a beutaltak közül soknak az állapotát újabb, kórházi környezetben szerzett fertőzés súlyosbította, több esetben tragédiához vezetve. A Libertatea című bukaresti lap kérdésére az illetékes hatóságok tagadták, hogy a koronavírussal fertőzöttek közt ilyen eset előfordult volna, erre reagált kétkedve az államfő is.

Az egészségügyi tárcavezető elmondta: vizsgálat folyik a helyzet felderítése érdekében, tudomása szerint a járvány kezdete óta 346 ilyen fertőzési góc volt, összesen 4825 beteget érintve, mindegyik esetet külön ki fognak vizsgálni, ígérte.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ