Tătaru: december végén elérhető lehet az első adag oltóanyag
Vissza

Tătaru: december végén elérhető lehet az első adag oltóanyag

Nelu Tătaru nem tartja valószínűnek, hogy ismét teljes körű karantént rendelnének el, mint ahogyan azt sem, hogy olyan helyzetbe kerülne az egészségügy, hogy az orvosoknak dönteniük kellene, kinek az életét mentik meg – idézte az Agerpres hírügynökség az egészségügyi miniszter keddi nyilatkozatát.

„A román egészségügyi rendszer soha nem hátrált meg. Naponta kérdeznek az intenzív terápiás osztályon levő helyekről, és arról, hogy ismét be kell-e vezetni a teljes karantént, vagy választanunk kell a páciensek között. Nem hiszem. A román orvost nem így nevelték” – jelentette ki a miniszter egy online konferencián, amelyet a SARS-CoV2 és a szezonális influenza témája kapcsán szerveztek.Tătaru kifejtette: a román egészségügyi rendszer alkalmazkodott az új helyzethez, a koronavírus-járvány miatt pedig többet fektettek a rendszer korszerűsítésébe, mint az utóbbi 30 év során összesen.
Szerinte jelenleg mintegy 1200 intenzív terápiás hely áll a Covid-19-ben szenvedők rendelkezésére, és remény van arra, hogy egy héten belül számukat további kétszázzal növeljék.

Azt is elmondta: becslése szerint december végén már elérhető lesz az első adag koronavírus-vakcina, amelyet az egészségügyi személyzet fog megkapni.

A miniszter ugyanakkor jelezte, a jelenleg érvényes korlátozásokat fenn kell majd tartani két-három hétig azt követően is, hogy az esetszámok csökkenni kezdenek, mert csak ezzel a módszerrel lehet kordában tartani a járványt.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár kedden kijelentette: teljesítőképessége felső határához közelít az egészségügyi ellátórendszer, és lassan abba a helyzetbe kerül, hogy működését a katasztrófahelyzetek logikájához kell igazítania. Szerinte lesznek olyan napok, amikor több mint száz újabb beteg érkezik az immár sok helyen telített intenzív osztályokra, és akkor az egészségügyi rendszernek azt a célt kell kitűznie, hogy „minél több emberen próbáljon segíteni”.
Kép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...
Hamilton nyert, Grosjean rémes ...
Ó, jöjj, Napkelet, Szent Virradat; ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ