Társadalmi szakadék
Vissza

Társadalmi szakadék

Klaus Johannis államelnök résztvett a hétvégén a Fehér megyei Maroscsüged községben egy hatalmas golfpálya és az ehhez hozzátartozó kiegészítő kellékek ünnepélyes avatóján. A Maros partján elterülő, luxus körülményeket biztosító golfresort Ioan Popa üzletember beruházása nyomán valósult meg 15 millió euróból. Kiderült, hogy Klaus Johannis is szereti a golfot, és a sportág kedvelőjeként, magánemberként vett részt a megnyitón. Egyrészt jó hír hallani, hogy ilyen beruházások is megvalósulnak. Azt hiszem, olcsó populizmus lenne bírálni egy üzletembert, hogy idegenforgalmi projektbe ölte pénzét. Popa az Egyesült Államokban lett a sportág szerelmese, és az itthoni legmodernebb golfpálya-komplexumot építette fel.

Úgy gondolom, a beruházás, valamint az elnöknek a részvétele az ünnepélyes megnyitón, jól tükrözi az itthoni valóságot, hogy milyen a viszony az ország gazdasági és politikai elitjének a lakossággal, milyen mély szakadék tátong a két társadalmi réteg között. Románia azért is tart ott, ahol tart, mert a vezető elitje igazából soha nem volt képes közös nevezőre jutni és valamelyest egy hullámhosszra kerülni a néppel, túl alacsony a szolidaritás-vállalási hajlandóság. Románia az individualizmus országa, társadalmi kohézió alig létezik, közös célok nem igen vannak. A nyilvános vitákban egyetértés van ugyan arról, hogy az oktatást és az egészségügyet, valamint a közlekedési infrastruktúrát kell fejleszteni, de gyakorlatban vajmi keveset tesz az állam annak érdekében, hogy határozott elmozdulás történjen a kitűzött cél felé.

 

{Tovább olvasható még 235 szó.}
Az üzletemberek természetesen azt csinálnak a pénzükkel, amit akarnak, és ez jól is van így. Értékelni kell, hogy a legnagyobb hazai baromfitenyésztőnek számító Fehér megyei üzletember itthon fektette be a pénzét, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy egy ilyen projektnek mekkora a társadalmi haszna. Az amerikai kultúrában a golfpályák olyanok, mint egy
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dragoş Bányai Éva-emlékkiállítás ...
Nyomásgyakorlással oldanák meg a ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ