Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ által ellenzett kétfordulós polgármester-választáshoz
Vissza

Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ által ellenzett kétfordulós polgármester-választáshoz

Visszatérne a kétfordulós polgármesterválasztáshoz a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). Erről Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök kezdeményezett közvitát hétfőn.

"Számunkra hátrányos az egyfordulós rendszer, amely a nagy pártokat juttatja meg nem érdemelt előnyhöz. Demokratikusabb lenne és persze nekünk is az lenne az érdekünk, ha a polgármestereket két fordulóban választanánk" - érvelt a hatszázalékos parlamenti súllyal rendelkező koalíciós párt elnöke.

2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa és minden településen az a jelölt lett a polgármester - akár 20-30 százalékos támogatottsággal is - akire a legtöbben voksoltak. A kétfordulós rendszerhez történő visszatérést eddig csak az ellenzéki pártok szorgalmazták, mivel úgy értékelik, az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását segíti, így főleg a kormány vezető erejét képező szociáldemokratáknak (PSD) kedvez, akiknek a legtöbb polgármesterük van.

A kétfordulós polgármesterválasztáshoz való visszatérést nemcsak a PSD ellenzi, az érzékeny veszteséget jelenthet a magyar érdekképviseletnek is. Egy korábbi, a 2016-os önkormányzati választások előtt lezajlott politikai vita során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) úgy értékelte: 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehető teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A PSD is azzal érvel a második forduló ellen, hogy az többnyire "negatív" szavazat eredményez, vagyis már nem a jelöltek programjára voksolnak a választók, hanem többnyire a valamelyik jelölt ellen szövetkeznek.

Az egyfordulós rendszer bevezetésének évében, 2012-ben a magyar pártok jelöltjeinek és az általuk támogatott függetleneknek összesen 212 településen sikerült polgármesteri tisztséget szerezniük, 17-tel több helyen, mint négy évvel korábban. A legutóbbi, 2016-os önkormányzati választásokon 210 településen választottak a magyar pártok által jelölt vagy támogatott polgármestert.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ