Tăriceanu: Timmermansnak le kellett volna mondania bizottsági tisztségéről a kampány idejére
Vissza

Tăriceanu: Timmermansnak le kellett volna mondania bizottsági tisztségéről a kampány idejére

Frans Timmermansnak le kellett volna mondania az Európai Bizottságban (EB) betöltött első alelnöki tisztségéről és uniós biztosi mandátumáról ahhoz, hogy magánszemélyként részt vehessen az európai parlamenti kampányban - vélekedett Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök, a kisebbik bukaresti kormánypárt, a liberális ALDE elnöke.

Tăriceanu  (képünkön) csütörtöki szatmárnémeti sajtóértekezletén arra reagált, hogy Timmermans, aki az európai szocialisták csúcsjelöltje is, jogállamisági eljárást helyezett kilátásba a bizottság nevében Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait. A házelnök szerint Timmermans saját választási kampánya részeként, megalapozatlanul támadja Romániát.

"Joga van részt venni a kampányban, de nem uniós biztosként. Timmermansnak a bukaresti vezetőkhöz intézett levele megengedhetetlen beavatkozás, elfogultságról, tájékozatlanságról árulkodik, és sérti a hatalmi ágak elkülönítésének elvét, hiszen azt szorgalmazza, hogy ne hirdessék ki Romániában a parlament által megszavazott büntetőjogi törvénymódosítást" - részletezte Tăriceanu.

Megjegyezte: Timmermans hazájában drasztikus következményekkel járna, ha egy politikus ilyen nyilatkozatra ragadtatná magát. Szerinte a hollandiai felmérések nagyon gyenge eredményt jósolnak Timmermans pártjának, ezért az EB első alelnöke uniós tisztségét önös érdekeinek szolgálatába állítva, "saját szakállára" kampányol.

Tăriceanu hasonló vádakat fogalmazott meg Iohannisszal szemben is. Úgy vélekedett: Klaus Iohannis feladta alkotmányos közvetítői szerepét, és az ellenzék vezérévé vált. A házelnök szerint Iohannis csak azért írt ki népszavazást az igazságügyről május 26-ára, hogy az ellenzék oldalán beavatkozhasson az EP-választási kampányba és fél évvel korábban megkezdje újraválasztását célzó elnökválasztási kampányát.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári Városi Tanács: 1,4 millió lej a TIFF számára
Royal Shakespeare Company – minden idei előadást elhalasztottak vagy töröltek
Margó: „Bárhol vagyunk, fesztiválozhatunk!”

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben együtt