Tanmese a román próbavizsgán
Vissza

Tanmese a román próbavizsgán

Könnyű tételeket kaptak tegnap a nyolcadikosok a román nyelv és irodalom próbavizsgán – nyilatkozta lapunknak Gratiela Tiutiu, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium romántanára. A megoldandó feladatok ezúttal is két tételbe tömörültek: egy irodalmi és nem irodalmi szöveget kellett elemezniük, illetve a megadott kérdésekre válaszolniuk a diákoknak.

Az első tétel Gheorghe Sion (1822-1892) romantikus költőnek a tölgyről és a nádszálról szóló tanmeséjét tartalmazta. A második tétel kérdéssora a Terra folyóiratban tavaly megjelent, Kipling: A dzsungel könyve című művét ismertető cikkre kérdezett rá.

A nyelvtani és szövegértési kérdések mellett a gyerekeknek rövid fogalmazásban kellett bemutatniuk állatkerti élményeiket. Gratiela Tiutiu könnyűeknek értékelte a tételeket, a gyerekek elégedetten jöttek ki a vizsgáról. – Nem lehet gond az átmenő jegy megszerzése. Szerintem nagyon sok lesz a hatos és nyolcas közötti jegy. Nyolcasnál nagyobb jegyet azok érnek majd el, akik helyesen és szépen fejezik ki magukat, van szóbőségük, fantáziájuk – magyarázta a pedagógus.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Svájc, ahol a vonat asztalán nem borul ...
Segítsünk Gál Antóniának!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ