Tanévzáró néptáncfesztivál Bánffyhunyadon
A 20 éves Suhanc Néptánccsoportot ünnepelték
A 20 éves Suhanc Néptánccsoportot ünnepelték
Vissza

Tanévzáró néptáncfesztivál Bánffyhunyadon

Másodszor szerveztek tanévzáró néptáncfesztivált Kalotaszeg szívében, Bánffyhunyadon 2018. június 3-án a helyi művelődési házban. A városka magyarsága számára kettős örömünnep volt e jeles nap, hiszen a Bánffyhunyadi Vlegyásza Szakképző Líceum szokásos táncévzáróján a helyi Suhanc néptánccsoport fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte.

Kis Magdolna, a csoport vezetője, a szakképző líceum aligazgatónőjének köszöntő beszédét követően elsőkként az iskola legkisebbjei léptek színpadra. Előkészítő és első osztályos diákok közösen adták elő a Gólya, gólya... című népi gyermekjáték összeállítást. A legkisebbeket az Apró Suhanc produkciója követte, kalotaszegi táncokkal és népdalokkal örvendeztetve meg a közönséget. Ők a legifjabb suhancosok, második-negyedik osztályos tanulókból álló lelkes kis csoport.

Az Apró Suhanc után közösen színpadra léphettek II. és III. osztályos diákok a Fordulj kicsi szék! című humoros népi játékfüzért adva elő. Őket követte a Suhanc utánpótlás kalotaszegi táncrendje, virtuóz legényese. Bár ez csoport csak tavaly alakult, mostanra szépen összerázódtak, és méltó követőivé váltak a „nagy” Suhancnak.

A IV. osztály tanulói Gyermeklakodalmasba hívták a nézőket. Céljuk a hagyományos kalotaszegi lakodalmas szokások felelevenítése, átörökítése volt. Humoros jelenetükkel kihangsúlyozták a régi szép kalotaszegi népszokások megőrzésének fontosságát, amelyek részei magyar kultúránknak.

A Suhanc fergeteges produkciója zárta a sort, szászcsávási cigánytáncokkal örvendeztették meg a közönséget. Nehéz, virtuóz, vidám táncrendről van szó, amely komoly fizikai erőnlétet is igényel, a fiataloknak viszont nagyon szépen sikerült alig egy év alatt elsajátítani. Ez utóbbi tánc kapcsán elhangzott, hogy mennyire fontos Erdély különböző tájegységeinek a magyar táncai mellett a velünk együtt élő népek tánckultúráját is megismertetni fiataljainkkal, ezáltal toleranciára nevelve őket mind saját nemzetünk tagjaival, mind más népekkel szemben, tisztelve nemcsak a saját értékeinket, hanem mások kultúráját is.

A táncosok zenei kíséretét a Tokos zenekar biztosította, akik az előadást követően az esti táncházban is gondoskodtak a további jó hangulatról.

Az esemény fénypontjának a 20 éves Suhanc néptánccsoport születésnapi köszöntése számított, akiknek Bánffyhunyad alpolgármestere, Buzás-Fekete Mária is gratulált. Ezután színpadra léphettek a Suhanc alapító tagjai, volt táncosai, valamint első néptánc oktatóik, Both Zsuzsa és Both József. Mindnyájan emléklapokat vehettek át a jelenlegi oktatóktól, Kis Magdolnától, Antal Évától, Mihály Kingától és Bálint Zsolttól, akiknek áldozatos munkája, lelkesedése, kitartása, szakértelme és színvonalas szervezése nélkül nem jöhetett volna létre ez a csaknem kétszáz diákot és fiatalt mozgósító esemény.

Felemelő élmény volt együtt látni a színpadon ennyi lelkes fiatal táncost. Az estet az örökös és jelenlegi suhancosok, valamint oktatóik fergeteges tánca zárta. A jó hangulatot megkoronázta a meglepetésnek szánt óriási torta, amelyet a volt és jelenlegi suhancosok közösen fogyasztottak el.

Sok sikert kívánunk a továbbiakban is! Várjuk a folytatást!

Kozma Zsuzsanna magyar-angol tanár


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ