Tanévnyitás az újralapított marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban
Vissza

Tanévnyitás az újralapított marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban

A marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban, majd az iskolaudvaron nyitotta meg a tanévet az újraalapított II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium.

Nem hagytuk magunkat legyűrni! 

A tanévnyitó ünnepségen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: nemcsak Maros megyében, hanem egész Erdélyben próbára tette a magyar emberek tűrőképességét a katolikus gimnázium korábbi ellehetetlenítése. "Ezt a próbát nem gyorsfutóknak találták ki. Mi viszont hosszú távra rendezkedtünk be, és bármilyen nehéz is volt, álltuk az elénk gördített akadályokat" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Kelemen szerint mindenki számára üzenete van annak, hogy a katolikus iskola ügyében nem sikerült legyűrni a magyar közösséget. Szerinte a közösség megtanulta: "egyetlenegy iskolát sem hagyhat elveszni", és ez azoknak is üzenet, akik "ma is leselkednek, és csak arra várnak, hogy újból lecsapjanak".

A tanévnyitón részt vett Jakubinyi György, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye érseke is, aki a médiának elmondta: nemzetközi politikai nyomással sikerült elérni, hogy újrainduljon a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium.

Állandóan készen állni a gáncsoskodásra 

Az egyházfő felidézte: 1989 után az erdélyi római katolikusok abban reménykedtek, hogy szabadságban és jogállami körülmények között élhetnek. Ehhez képest csalódásként élték meg, hogy csak húsz év késéssel sikerült az egyháznak visszaszereznie a kommunista diktatúrában államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit, és csak ez után két évvel sikerült elindítani a magyar római katolikus iskolát, amit viszont rövid működés után újra megszüntettek. 

Az érsek hozzátette, hogy az erdélyi magyar katolikusok magyarként is, katolikusként is kisebbségben élnek, de ragaszkodnak a jogaikhoz. Azt is hozzátette: az egyháznak sajnálatos módon állandóan készen kell állnia a gáncsoskodásra. 

Hasonló szellemben nyilatkozott Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatója is. Úgy vélte: folyamatosan vannak próbálkozások arra, hogy nehézséget okozzanak az iskolának a "jóakarói", de ezzel együtt kell élni. Szerinte a gáncsoskodásnak az a célja, hogy félelmet és bizonytalanságérzetet ébresszen a közösségben. Az igazgató azonban úgy vélte, hogy az iskola tanárai kellőképpen megedződtek ahhoz, hogy a gáncsoskodás ellenére biztonságos oktatási körülményeket tudjanak biztosítani a diákoknak.

A határon túli magyar nemzeti közösségek továbbélésének egyik legfőbb garanciája az anyanyelvi oktatás fennmaradása - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter újságírók előtt hétfőn Budapesten. Úgy fogalmazott: tavalyelőtt az egyik legrosszabb pillanat volt a marosvásárhelyi és környéki magyar közösség életében, amikor világossá vált, hogy az iskolát bezárják. Hozzátette: azóta intenzív megbeszéléseket folytattak a román féllel, sok diplomáciai eszközt be kellett vetni annak érdekében, hogy végül megállapodásra jussanak. Hangsúlyozta: a magyar kormány mindig kiállt, és ki is fog állni a határon túli magyar közösségek érdekében, és figyelemmel fogja kísérni az eseményeket, hogy az iskolában minden osztály újraindítása megtörténjen. Kiért arra is, hogy Liviu Drganea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ígéretet tett a katolikus líceum újranyitására, ami megtörtént. Szijjártó Péter kifejtette: bízik abban, hogy erre a sikerre alapozva a magyar-román együttműködést a kölcsönös tisztelet alapján tudják folytatni.

Fotó: RMDSZ


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ