Tanévkezdés jelenléti oktatással, pontszerű szabályokkal
Hat ezrelékes fertőzöttség fölött térnek át az iskolák online oktatásra
Hat ezrelékes fertőzöttség fölött térnek át az iskolák online oktatásra
Vissza

Tanévkezdés jelenléti oktatással, pontszerű szabályokkal

Véglegesítette és ismertette szerdán Ioana Mihăilă egészségügyi, valamint Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a tárcák által kidolgozott közös rendeletet a 2021–2022-es tanévet illető járványügyi iskolai szabályozásokra vonatkozóan. A két miniszter közös bukaresti sajtótájékoztatón összegezte a szabályozás pontjait. Mint Cîmpeanu megállapította, a dokumentum részletes, és minden lehetséges helyzetet feldolgoz. A bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban jelenléti oktatás zajlik, amíg az adott településen a fertőzöttségi arány meg nem haladja a hat ezrelékes fertőzöttségi küszöböt. Amennyiben ez bekövetkezik, a bölcsődék, az óvodák és a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetek nyitva maradnak, az iskolákban pedig át kell térni az online tanrendre. Mindig a pénteki napokon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján döntenek arról, hogy az adott településen milyen rendszer szerint zajlik az oktatás a következő héten.

ÖSSZEFOGLALÓ

Sorin Cîmpeanu tanügyi tárcavezető Ioana Mihăilă egészségügyi miniszterrel közösen ismertette az új tanévben érvényes járványügyi szabályokat összefoglaló rendeletet a szerdai közös sajtótájékoztatón. A továbbiakban összegezzük a rendelet főbb pontjait. A tanintézetek heti működési módjának eldöntésekor a megyei közegészségügyi igazgatóságok honlapján feltüntetett fertőzöttségi rátát tekintik a hivatalos adatnak. A pénteki napokon jegyzett arányok alapján határoznak, így péntekenként valamennyi iskola megtudja, miként működik majd a következő héten. Az online oktatásra való áttérésre vonatkozó döntést a közegészségügyi igazgatóság, a tanfelügyelőség és az adott iskola vezetősége közösen hozza meg. Fertőzési gócok kialakulása esetén fennáll a lehetősége annak, hogy nemcsak osztály-, hanem iskolaszinten felfüggesszék a tanítást. 

A közös miniszteri rendelet részletekbe menően kifejti, hogy miként kell eljárni, amennyiben egy osztályban koronavírus-fertőzéses esetet mutatnak ki. Ha egy gyermeket koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak – akár iskolai gyorstesztelés nyomán derül ez ki, akár a szülő vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság jelenti a megfertőződést –, az érintett bölcsődei, óvodai csoport, illetve osztály (előkészítőtől a hatodik osztályig) online tanrendre tér át 14 napig. A gyermekek legkorábban nyolc nap múlva térhetnek vissza az iskolába, amennyiben a tanintézményben elvégzett antigén gyorsteszt eredménye negatív – magyarázta szerdán az egészségügyi miniszter. A tesztelést vagy a tanintézet egészségügyi szakszemélyzete, vagy a közegészségügyi igazgatóság mobil csapata végzi – szögezte le a tárcavezető. Abban az esetben, ha a szülő megtagadja a tesztelést, gyermeke online oktatásban vesz részt 14. napig, utána visszatérhet az iskolába.

A hetedikesek, a nyolcadikosok és a középiskolai osztályok esetében hasonló helyzetben az lesz az eljárási mód, hogy a beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen az elmúlt 180 nap során már átesett tanulók számára fizikai jelenléttel folytatódhat a tanítás, a többiek online tanrendre térnek át 14 napig. Esetükben is lehetőség lesz arra, hogy korábban visszatérjenek az iskolába, ha a nyolcadik napon tesztelik őket, és ennek eredménye negatív lesz. Azoknak a pedagógusoknak, akiket az új tanévben koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak, azonnal karanténba kell vonulniuk, az iskola vezetőségének pedig meg kell oldania a helyettesítésüket – hívta fel a figyelmet a tanügyminiszter.

Mindemellett amennyiben egy adott településen a fertőzöttségi ráta meghaladja a 2 ezreléket, és az időjárási körülmények miatt nem lehet a szabadban megtartani a testnevelésórákat, el lehet halasztani, vagy más tevékenységekkel lehet helyettesíteni azokat, mutatott még rá Sorin Cîmpeanu. A rendelet szerint a testnevelés órák maszk nélkül tarthatók, ha két ezrelék alatti a fertőzöttségi ráta. Ha az arány két ezrelék fölé emelkedik, akkor csak a szabadtéri tornaórákon vehetik le a maszkot a gyermekek.

Az oktatási intézményekben minden diákot és pedagógust tesztelni fognak, akik koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutatnak, illetve pozitív eredmény esetén a kontaktszemélyeket is. Továbbra is kötelező az iskolában a beltéri maszkviselés. Az udvaron csak nagyobb ünnepségek szervezése esetén szabályszerű. A szaktárca az egészségügyi maszkok viselését ajánlja, de elfogadja a textilmaszkok használatát is, azzal a kitétellel, hogy az teljesen fedje viselőjének száját és orrát egyaránt. Továbbra is tiszteletben kell tartani az eddigiekben alkalmazott járványvédelmi rendelkezéseket: a fizikai távolságtartást, a nagyon gyakori szellőztetéseket az osztálytermekben. Engedély nélkül továbbra sem léphetnek be kívülállók az iskola területére, többek közt a szülők sem.

Ioana Mihaila egészségügyi miniszter közölte azt is: a tanévkezdés után oltási kampány indul az iskolákban, amely során az iskolai személyzet, a 12 év fölötti diákok és szüleik is megkaphatják a védőoltást. Azokban a tanintézetekben, ahol iskolaorvosi rendelő működik, a jelentkezők ebben megkaphatják az oltást. Az oltóközpontok közelében működő iskolák diákjait és tanárait ezekben a központokban jegyzik elő oltásra. Az orvost nem foglalkoztató, és az oltóközpontoktól távol eső iskolákba a közegészségügyi igazgatóság mobil egységei szállnak majd ki. A mobil csoportok nem csupán a tanulókat, hanem az immunizálásra jelentkező pedagógusokat, szülőket is beolthatják, tette hozzá.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a 12 év fölötti, krónikus betegségekkel rendelkező gyermekek esetében javasolják a koronavírus elleni védőoltás felvételét. Például valamilyen autoimmun- vagy daganatos betegséggel, immunrendszeri elégtelenséggel, illetve egyéb krónikus betegséggel küzdő 12 év alatti tanulóknak lehetőségük van arra, hogy online oktatást igényeljenek, az iskoláknak ezt biztosítaniuk kell számukra. Online tanulhatnak az új tanévben azok a tanulók is, akik megkapták ugyan a védőoltást, de immunrendszeri problémáik vannak.

Sorin Cîmpeanu a sajtótájékoztatón hozzátette: a helyi önkormányzatok százezres nagyságrendben rendelkeznek védőmaszkokkal, amelyeket még a tavaly vásároltak a hátrányos helyzetű emberek számára, ezeket most az iskolák rendelkezésére bocsátják.

A két minisztérium által kidolgozott rendeletet még jóvá kell hagynia az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU), és azt követően írják alá.

HETVEN GYERMEKET KEZELNEK JELENLEG KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSSEL KÓRHÁZBAN

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált gyermekek közül több mint hetvenet kezelnek jelenleg kórházban országszerte, közülük ötöt intenzív osztályon. Egyeseknél közülük „nagyon súlyos”, másoknál „közepesen súlyos” vagy „viszonylag enyhe” a betegség lefolyása – nyilatkozta szerdán Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint az intenzív osztályon kezelt valamennyi gyermek oltatlan családból származik, és hat hónaposnál kisebb csecsemők is vannak köztük. „A koronavírus-járvány eddigi hullámaitól eltérően most arra számítunk, hogy sokkal gyorsabban emelkedik majd az esetszám, tekintve, hogy a delta vírustörzs sokkal fertőzőbb a korábbiaknál”, állapította meg Mihăilă.

Borítókép:Rohonyi D. Iván, Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre